Skoda Octavia täyttää 60 vuotta – tiedätkö mistä auton nimi tulee? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Skoda Octavia täyttää 60 vuotta – tiedätkö mistä auton nimi tulee?

Ensimmäiset Skoda Octaviat valmistettiin Mladá Boleslavin tehtaalla tammikuussa 1959.
Skoda Octavia täyttää 60 vuotta – tiedätkö mistä auton nimi tulee?

Skoda Octaviasta on muodostunut 2000-luvulla yksi suomalaisten suosikkiautomalleista. Hintaansa nähden tilava auto on tuntunut tarjoavan hyvän vastineen rahalle, mutta harva tulee ajatelleeksi, että Octavia on ehtinyt jo kunnioitettavaan 60 vuoden ikään.

Auton mallinimi viittaa latinankieliseen sanaan ”octavia”, joka tarkoittaa kahdeksatta. Skoda Octavia oli tshekkivalmistajan kahdeksas automalli toisen maailmansodan jälkeen, ja samalla kahdeksas Skoda-malli, jossa käytettiin vuonna 1933 esiteltyä edistyksellistä pyörien erillisjousitusta.

Ensimmäisessä Octaviassa oli nelisylinterinen 1,1-litrainen 40 hevosvoiman moottori. Sen voimin kaksiovinen auto kulki enimmillään 110 km/h ja polttoaineen keskikulutukseksi valmistaja kertoi 7,7 litraa sadalla kilometrillä.

Vuoden 1959 Skoda Octavian edistyksellisiin ominaisuuksiin kuuluivat muun muassa etuakselin kierrejouset ja kallistuksenvakaaja sekä epäsymmetriset ajovalot, jotka paransivat turvallisuutta. Kun Skoda esitteli vielä samana vuonna tehokkaamman Octavia Super -mallin 1,2-litraisella ja 45 hevosvoimaisella moottorilla, auton kysyntä lähti vahvaan kasvuun niin sen kotimarkkinoilla kuin ulkomaillakin.

Geneven autonäyttelyssä 1960 ensiesittelynsä koki aiempaa urheilullisempi Skoda Octavia Touring Sports (TS), jonka moottorista oli kutiteltu huikeat 50 hevosvoimaa huipputehoa. Skoda hakikin TS-mallille FIA:lta luokituksen ratakisojen ja rallien vakioautosarjoihin, minkä johdosta Octavia ilmestyi myös moottoriurheilumaailmaan. Menestystäkin kertyi, sillä Octavia TS:llä ajettiin luokkavoittoon Monte Carlon rallissa vuosina -61, -62 ja -63.

Suuri tavaratila ollut Skodan tavaramerkki jo kauan

Nykyään yksi Skodan ehdottomista myyntivalteista on Octavian kohdalla suuri tavaratila. Tilavuus ei ole ollut sattumaa, sillä jo vuonna 1960 esitellyssä Octavia Combi -farmarimallissa oli huikean suuri 690 litran tavaratila.

Kaksiovista sedanmallia valmistettiin vuoteen 1964 saakka: viimeinen yksilö, harmaa Octavia Super, valmistui Mladá Boleslavin tehtaalta 11. huhtikuuta. Sen seuraajamalliksi tuli täysin uusi Skoda 1000/1100 MB, jossa oli itsekantava kori ja moottori takana. Viimeinen OCTAVIA-farmari lähti maailmalle Kvasinyn tehtaalta 21. joulukuuta 1971. Vuosina 1959‒1971 Skoda Octaviaa valmistettiin kaikkiaan 360 000 kappaletta, joista yli 54 000 oli farmareita.

Uuden ajan ensimmäistä Octavia-mallia alettiin suunnitella vuonna 1992, eli pian Skodan yhdistyttyä osaksi Volkswagen-konsernia. Täysin uusi sedan-mallisukupolvi ensiesiteltiin vuonna 1996 ja sitä seurasi farmariperäinen Octavia Combi vuonna 1998. Vuotta myöhemmin Octaviaan tuli tarjolle neliveto.

Marraskuuhun 2010 mennessä ensimmäisen sukupolven Octaviaa valmistetiin 970 000 liftbackinä ja yli 470 000 farmarina. Toisen sukupolven malli myi vuosina 2004-2013 yhteensä 2,5 miljoonaa kappaletta. Nykyistä kolmannen sukupolven Octavia-mallistoa on valmistettu marraskuusta 2012 alkaen ja sitä uudistettiin ronskilla kädellä vuonna 2017. Tähän mennessä kolmannen sukupolven Octavia on myynyt jo yli 2,5 miljoonaa kappaletta. 

Kaikkiaan Skoda Octaviaa on valmistettu tähän mennessä yli 6,5 miljoonaa autoa vuodesta 1959 alkaen. Nykyään Octaviaa valmistetaan Tšekin tasavallan Mladá Boleslavissa sijaitsevan Skodan päätehtaan ohella myös omille markkinoilleen Kiinassa, Intiassa, Venäjällä, Kazakstanissa ja Algeriassa.

 

Katso Skoda-malliston uudet autot

Katso Skoda Octavia-mallisarjan uudet autot

Katso myytävät Skoda vaihtoautot

Katso myytävät Skoda Octavia vaihtoautot

 

Lähde ja kuvat: Skoda


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin