Sormi suussa autokorjaamolla? | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Sormi suussa autokorjaamolla?

Autokorjaamolla ei (toivottavasti) tarvitse käydä auton kanssa aivan yhtenään ja siksi voi olla epäselvää, kuinka huollon kanssa asiointi tulisi hoitaa. Tässä lyhyt opas asioihin, jotka sinun asiakkaana tulee tietää korjaamolla asioidessasi.
Sormi suussa autokorjaamolla?

Korjaamon etsiminen ja työn tilaaminen

Ensimmäinen tehtävä on autokorjaamon valinta. Korjaamoja on Suomessa noin 3000 ja omalla paikkakunnallakin valinnan varaa voi olla paljon. Hetki kannattaa tuumata hakeeko halvinta ratkaisua vain onko valmis sijoittamaan hieman enemmän laadukkaisiin varaosiin, huoltopalveluiden kattavuuteen ja hyviin takuuehtoihin. Esimerkiksi AutoJerry.fi tarjoaa vaivattoman tavan pyytää vertailukelpoisia tarjouksia alueesi korjaamoilta. AutoJerrystä näet myös mitä muut asiakkaat ovat olleet mieltä autohuollon asiakaspalvelusta ja ammattitaidosta.

Auton iällä, yleiskunnolla ja jälleenmyyntiarvolla voi olla iso rooli korjaamon valinnassa. Kymmenvuotiaaseen autoon kannattaa vielä pyytää laadukkaat osat. Auton iästä riippumatta suositellaan laadukkaita varaosia ainakin jarruihin, alustaremontteihin ja ohjauksen osiin.

Osa korjaamoista hyväksyy myös asiakkaan omat osat, mutta muistathan että korjaamolla on oikeus kieltäytyä ottamasta autoa vastaan työn alle itse tuotujen osien kanssa. Korjaamon ei tarvitse antaa takuuta tuomillesi osille ja mikäli tuomiasi osia käytetään, niin autohuolto voi kirjoittaa niiden käytön muistiin saamaasi kuittiin. Automallien kasvaneen määrän vuoksi on harmillisen yleistä, että  asiakkaan hankkimat osat eivät sovikaan asiakkaan autoon. Tästä koituu iso vaiva asiakkaalle ja iso ylimääräinen kustannus, joka jonkun pitää maksaa!

Kun päätät mihin korjaamoon autosi viet ja sovit huoltoajan, korjaamo usein tilaa varasosat valmiiksi autosi rekisterinumeron perusteella. Tämä edesauttaa, että osat ovat autoon sopivat. Jos osat eivät sovi, korjaamolla on aina vastuu tilaamistaan osista.

Auton vienti korjaamolle

Seuraavaksi viet auton huoltoon ja kanssasi tehdään työmääräys, joka sisältää tehtävät työt. Mikäli työmääräys tehtiin kanssasi jo työn tilausvaiheessa, on sinulla oikeus käydä se läpi korjaamon henkilökunnan kanssa. Työn ottaa vastaan yleensä työn vastaanottamisesta vastaava henkilö, ainakin isommilla korjaamoilla. Työmääräyksessä käydään vielä läpi myös autosi tarkat tiedot ja henkilötietosi. Autokorjaamo voi käyttää näitä tietoja omaan tietorekisteriinsä.

Työmääräykseen laitetaan myös muut toiveesi auton suhteen. Siinä on myös oltava ainakin kustannusarvio, jotta tiedät korjauksen hinnan suunnilleen. Korjaamon asentaja käyttää työmääräystä ”ohjeena”, kun hän ottaa autosi käsittelyyn. Vastaanoton yhteydessä tulee kanssasi sopia myös ajankohta, jolloin työ on valmis. Työmääräys tehdään, jotta tehdyssä työssä ei tulisi epäselvyyksiä, puolin eikä toisin.

Kun auton huollot tehdään valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti millä hyvänsä virallisella korjaamolla, niin uuden auton takuu säilyy. Valmistajan huolto-ohjelman noudattaminen kannattaa pyytää kirjaamaan auton huoltohistoriaan, joko paperiseen vihkoon tai sitten sähköiseen huoltohistoriaan. Yleensä korjaamo täyttää huoltokirjan pyytämättä.

Muistathan myös, että jos tiedät autoosi tehdyn tai yritetyn tehdä korjauksia, jotka liittyvät tilaamaasi työhön ja jotka voivat vaikuttaa korjaamon työskentelyyn tai turvallisuuteen, niin olet velvollinen kertomaan näistä korjaamolle.

Korjaamo tekee työt autollesi

Autokorjaamo suorittaa työmääräyksessä sovitut työt autoosi ja ottaa yhteyttä sinuun mahdollisista lisätöistä mikäli autostasi löytyy korjattavaa esimerkiksi turvallisuuteen vaikuttavista asioista. Korjaamon tulee ottaa myös yhteyttä, jos työ kestää odotettua kauemmin ja kustannus nousee. Työmääräyksen tekemisen yhteydessä saatettiin kuitenkin sopia pienistä toimenpiteistä, joita korjaamo saa tehdä ottamatta sinuun yhteyttä. Esimerkiksi pyyhkijänsulkien vaihtaminen uusiin tuulilasin vaihdon yhteydessä tai tuulilasinpesunesteen täyttäminen öljynvaihdon yhteydessä ovat tällaisia töitä. Tai vaikkapa vetokoukun asennuksen yhteydessä uusitaan palanut perävalo jne.

Korjaamo ei voi omin päin tehdä suurempia töitä. Esimerkiksi raidetangon pään uusimisen yhteydessä korjaamo ei kysymättä voi tehdä etupyörän laakerin vaihtoa. Suurempien lisätöiden vuoksi korjaamon tulee ottaa sinun yhteyttä ja sopia uusista töistä, jotka kirjataan sitten ylös työmääräykseen. Tämän vuoksi yhteystietojesi tulee olla korjaamolla kunnossa. Jos korjaamo ei saa sinuun yhteyttä, työ voi venyä sovitusta. Tilanne on hankala jälkikäteen, jos korjaamo ei ole saanut lupaasi työhön, joka selkeästi vaikuttaa turvallisuuteen. Suurempi lasku olisi ikävä yllätys, kuin myös se, että korjaamo on kasannut auton viallisena, koska ei tavoittanut sinua.

Auton noutaminen korjaamolta

Korjaamon tulee käydä työmääräys läpi kanssasi ja kertoa ainakin yleisesti mitä ja miten on korjattu/huollettu. Mikäli työmääräystä ei käydä kanssasi läpi, on sinulla oikeus nähdä työmääräys tai ainakin saada selvitys siitä, mitä autoosi on tehty. Luovuttamisen yhteydessä velvollisuutesi on maksaa lasku tai sovittava siitä korjaamon kanssa, mikäli korjaamo tarjoaa esimerkiksi osamaksuvaihtoehtoa. Mikäli laskun, tehtyjen töiden tai työn aikataulun kanssa on ollut/on epäselvyyksiä, tällöin ohjeena käytetään Autoalan kuluttajaneuvottelukunnan (AUNE) laatimia ja Kuluttajaviraston/kuluttaja-asiamiehen tarkistamia moottoriajoneuvojen korjausehtoja.

Varmista vielä, että huolto on merkitty huoltokirjaan. Mikäli käytit AutoJerryä haluamasi työn kilpailuttamisessa, niin saat vielä AutoJerryn sähköiseen huoltohistoriaan lisämerkinnän tehdystä työstä, kun korjaamo kuittaa työt tehdyksi.

Korjaamon kanssa asiointi on parhaimmillaan mukavaa ja yksinkertaista ja niin sen pitäisi aina olla! 

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin