Talviautoilussa kannattaa muistaa nämä asiat | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Talviautoilussa kannattaa muistaa nämä asiat

Ajoneuvoihin pitää vaihtaa talvirenkaat viimeistään joulukuun ensimmäisenä päivänä. Aamuisin tiet ovat koko maassa helposti peilikirkkaat ja luntakin saattaa tuprutella myös ruuhka-aikoina. Talvirenkaat osittavat tarpeellisuutensa etenkin jarrutuksissa ja liikkeellelähdöissä, mutta renkaat eivät ole ainoa asia mitä autoilijan kannattaa huomioida Suomen kovassa talvessa.
Talviautoilussa kannattaa muistaa nämä asiat

Autolla liikkuvien olisi hyvä varautua, varsinkin pidemmillä matkoilla, pitämään mukanaan tarpeellisia työkaluja, ensiapupakkausta sekä jonkinlaista vilttiä tai peittoa. Pieni mutta merkittävä autoilijan itse suorittama huoltotoimenpide on lisäksi mm. nestesäiliöiden täyttäminen. Esimerkiksi jäähdytinnesteen pakkasenkestävyys on syytä varmistaa, ja lasinpesunesteen ja moottoriöljyn riittävyyden tarkistaminen kannattaa ottaa rutiinitoimenpiteeksi etenkin pidemmille matkoille lähdettäessä.


Skoda Octavian bensatankinluukusta löytyy jääraappa

Näkyvyyden kannalta olennaisia varusteita ovat pyyhkimet ja valot, joiden toimimiseen ja puhtauteen on syytä kiinnittää huomiota. Hyvän näkyvyyden varmistamiseksi autossa on myös oltava kunnollinen jääraappa ja lumiharja. Esimerkiksi Skoda Octaviassa jääraappa löytyy kätevästi bensatankin luukusta ja jos auto jättää tielle niin huomioliivi löytyy etumatkustajan penkin alla olevasta lokerosta.

Muita tarpeellisia oheistarvikkeita ovat pieni lumilapio ja taskulamppu. Joissain uusissa monikäyttöautoissa, kuten Kia Carensissa taskulamppu on osa auton varustusta ja se löytyy mallin takakontista.


Kia Carensin takakontin sisävalo muuttuu taskulampuksi telineestä irroittamalla

Suomessa talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun asti. Lain mukaan renkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 3 millimetriä, mutta pohjoisen olot vaativat monesti 4 millimetrin urasyvyyttä. Nyrkkisääntö on se, että paremmat renkaat kannattaa laittaa taakse, mutta suurta eroa renkaiden kunnossa ei saisi olla. Ajomukavuuden parantamiseksi rengaspainetta voi talvisin nostaa noin 0,5 baaria suositusta korkeammaksi.

Kitka- ja nastarenkaiden väliltä valittaessa autoilijan kannattaa punnita omia taitojaan ja toiveitaan. Kitkarenkaiden etuna on äänettömyys, mutta ne vaativat nastarenkaisiin verrattuna enemmän ajokokemusta ja tuntemusta.

Nykyään monet perinteisesti kaksivetoisia autoja valmistaneet automerkit tarjoavat ostajille myös nelivetoisia versioita malleistaan. Takavetoisuudestaan tunnetun BMW:n xDrive mallit ovat tästä hyvä esimerkki. Nelivedosta on suuri hyöty maamme liikenteessä, eikä olekaan ihme, että nelivetomallien suosio on ollut viimeaikoina kasvussa.


BMW:n xDrive nelivetomallien suosio Suomessa on kasvanut

Pakkassäällä auton esilämmitys hyödyttää kuskia muun muassa jouduttamalla liikkeelle lähtöä ja pienentämällä polttoaineen kulutusta ensimmäisten ajokilometrien aikana. Esilämmityksen kesto vaihtelee, ja se kannattaa ajoittaa oikein tarpeettoman lämmittämisen välttämiseksi.

Lumen ja jään puhdistamiseen kuluva aika saattaa yllättää ja se hoidetaankin usein hätäisesti. Myös lyhyitä ja tuttuja reittejä ajettaessa autoilijan on kuitenkin syytä nähdä vaivaa näkyvyyden ja oman turvallisuuden parantamiseksi. Lumi ja jää tulee puhdistaa kaikista ikkunoista, katolta ja ilmanottoaukoista. Lasien huurtumista voi estää ilmanvaihdon lisäksi puhdistamalla ikkunoiden sisäpinnat ja huolehtimalla siitä, ettei sisätiloihin kulkeudu kenkien ja vaatteiden mukana lunta ja kosteutta.

Kuljettajan oman asenteen merkitystä ei voi korostaa liikaa talviautoilussa. Kärsivällisyyttä ja tarkkaavaisuutta vaaditaan huonolla kelillä jokaiselta tiellä liikkujalta. Hermostuminen ja kiire näkyy monesti kaasu- ja jarrujalan käytössä. Liukkaalla säällä turvallisuutta parantavat tietysti nykyautojen automaattiset turvajärjestelmät, mutta nekään eivät pelasta jos nopeus on liian korkea. Turvatekniikka onkin vain apuväline, tärkein on kuskin oma asenne ja keskittyminen.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin