Tässä on täysin uusi Mazda3 – mukana mullistava Skyactiv-X -moottori | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Tässä on täysin uusi Mazda3 – mukana mullistava Skyactiv-X -moottori

Mazda on esitellyt täysin uuden Mazda3-mallin Los Angelesin autonäyttelyssä.
Tässä on täysin uusi Mazda3 – mukana mullistava Skyactiv-X -moottori

Virtaviivaisesta muotoilustaan tunnettu ja palkittu japanilainen autovalmistaja Mazda sai viime vuoden Tokion autonäyttelyssä ihastelua osakseen esitellessään suorastaan veistoksellisen Vision Coupe -konseptimallin. Vaikka kyseessä oli muotoilututkielma, rohkeiden linjojen päätymistä ainakin jollain tasolla tuotantoon pidettiin selvänä.

Viimeistään Kai Concept -mallinimellä esitelty viistoperäinen konseptimalli antoi vahvistuksen sille, että uudistuva Mazda3 tulisi olemaan Mazdan Kodo-muotoilufilosofian seuraavan tason ensimmäinen tuotantoauto.

Eilen Los Angelesin autonäyttelyssä ensimmäistä kertaa esiteltyyn uuteen Mazda3:een on totta tosiaan lainattu paljon elementtejä Kai Conceptista. Edellisen mallisukupolven mukaisesti Mazda3 esiteltiin niin hatchback- kuin sedan-mallisina. Porrasperäiseen sedaniin on selvästi haettu elegantimpaa luonnetta, kun hatchbackille on puolestaan jätetty urheilullisen version rooli. Hatchbackin kylkilinjassa voi nähdä jopa aavistuksen sulavalinjaisen katumaasturin ilmettä, vaikka kyseessä ei tietenkään ole SUV.

Mazda on viimeisten parin vuoden ajan pyrkinyt aktiivisesti nostamaan autojensa laatuvaikutelmaa ja tämän hetken paras osoitus siitä on hiljattain koeajamamme facelift-mallipäivityksen kokenut Mazda6. Uudessa Mazda3:ssa auton ominaisuudet ja ulkomuoto on kuitenkin viety vielä pidemmälle, ja automalli tulee osoittamaan Mazdan lähivuosien tyylisuunnan. 

Sisätiloissa on noudatettu Mazdalle tyypillistä kuljettajakeskeistä suunnittelua. Aiempaa sirompi ohjauspyörä on saanut myös kaksi senttimetriä lisää säätövaraa syvyyteen. Jykevä keskikonsoli asettaa kuljettajan omaan rauhalliseen poteroonsa, ja vaihteenvalitsin sekä tietoviihdejärjestelmän hallintalaitteet on säilytetty helposti kädenulottuvilla. Vaikka uudessa Mazda3:ssa on selvästi säilytetty automerkille tyypillisiä piirteitä, ohjaamon ilme on laitettu kerta heitolla uusiksi aiempaa ylellisemmän näköiseen suuntaan.

Moni ostaja arvostaa japanilaisissa laatuautoissa, kuten vaikkapa Lexuksen malleissa, viimeistelyn laatua ja yksityiskohtien huomioimista. Jo nykyisessä Mazda6:ssa on käsinkosketeltavasti samanlaisia piirteitä, mutta uuden Mazda3:n kohdalla näyttäisi siltä, että laatu on viety vielä pidemmälle. Ehkäpä yksi tärkeimpiä koko automerkkiin liittyviä muutoksia on tällä hetkellä se, että Mazda on siirtymässä tavanomaisesta autovalmistajasta kohti premium-tasoisia tuotteita. Strategianmuutos voi hyvinkin olla järkevä, sillä Mazdan tuotantomäärillä kilpailu edullisemman pään massamarkkinoista on armotonta.

Skyactiv-X lupaa paljon 

Yksi uuden Mazda3:n odotetuimpia uusia ominaisuuksia on ensimmäistä kertaa tuotantoautossa nähtävä puristussytytteinen Skyactiv-X -bensiinimoottori, jonka luvataan yhdistävän bensiini- ja dieselmoottorin parhaat puolet. Käytännössä moottorin pitäisi olla tehokas ja hyvin vääntävä, mutta erityisen pienikulutuksinen. Moottoria avustaa uusi M Hybrid -kevythybridijärjestelmä, joka on tarjolla myös muihin Skyactiv-G -bensiinimoottoreihin.

Uuden Skyactiv-X -moottorin ohella Mazda3:n konepellin alle voi valita joko 1.5- tai 2.0-litraisen bensiinikoneen tai 1.8-litraisen dieselin. Jo muutaman vuoden Mazdan automalleista löytynyt G-Vectoring Control -järjestelmä on kehittynyt uuden i-Activ AWD -nelivetojärjestelmän yhteydessä. Järjestelmä jarruttaa kaarteissa ja nopeissa ohjaustilanteissa mutkan sisäpuolen renkaita paremman ohjattavuuden saavuttamiseksi. Uuden nelivedon yhteydessä voimaa ja vääntöä pystytään ohjaamaan aiempaa paremmin etu- ja taka-akseleiden välillä.

Mazda3:n perusteellista uudistamista alleviivaa vielä se, että auto on rakennettu täysin uudelle korirakenteelle, joka kantaa nimeä Skyactiv-Vehicle Architecture. Uuden koriteknologian luvataan parantavan muun muassa ajettavuutta ja vähentävän melua. Muutoinkin äänieristys on ollut yksi uutuusmallin tärkeistä kehityskohdista.

Katso Mazda Mazda3 Hatchback-mallisarjan uudet autot

Katso myytävät Mazda Mazda3 Hatchback vaihtoautot

 

Teksti: Teemu Granström / Kuvat: Mazda

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin