Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Tätä suomalaiset rakastavat jatkossakin – koeajossa täysin uusi Skoda Octavia

Täysin uusi Skoda Octavia tulee pitämään paikkansa suomalaisten perheautojen mittapuuna jatkossakin. Voimalinjoiksi on tarjolla kevythybridien ohella myös pistokkeesta ladattava hybridimalli sekä kaasuversio.
Tätä suomalaiset rakastavat jatkossakin – koeajossa täysin uusi Skoda Octavia

Kunnioitettavaan 60 vuoden ikään ehtinyt Skoda Octavia on nauttinut suomalaisten autonostajien keskuudessa jo pidemmän aikaa melkoista suosiota. Automalli ei ole enää viime aikoina edustanut perheautojen edullisinta hintapäätä, mutta ominaisuuksiin ja sisätiloihin suhteutettuna Octaviaa on voinut kutsua hinta-laatusuhteeltaan hyväksi. 

Hyppäsimme nopealle koeajolle täysuudistuksen kokeneella Skoda Octavialla, jo ennen kuin auton hinnastotkaan ovat selvillä.

Skoda Octavia 2020

Uuden Skoda Octavian suurimmat muutokset voi jakaa käytännössä kahteen kategoriaan. Ensinnäkin voimalinjat on laitettu rankalla kädellä uusiksi, ja mielenkiintoisimpana uutuutena Octavia tulee tarjolle pistokkeesta ladattavana hybridimallina. Vaikka hinnat eivät olekaan vielä selvillä, esimerkiksi Skoda Superbin pistokehybridin hinnoittelu osoittautui hyvin agressiiviseksi, ja samaa linjaa sopii toivoa myös Octavian kohdalle. Lue Skoda Octavian uusista sähköisistä voimalinjoista tarkemmin tästä artikkelista.

Skoda Octavia

Toisekseen Skoda on ottanut uuden Octavian kohdalla valtavan digiloikan, ja ensitutustumisen perusteella uusi tietoviihdejärjestelmä sekä digitaalinen mittaristo HUD-näytön kera vaikuttavat erittäin sulavatoimisilta ja käyttölogiikaltaan intuitiivisilta.

Miltä uusi Octavia tuntuu koeajossa?

Liikkeellelähdettäessä merkittävin ero edelliseen Octavia-sukupolveen löytyy vaihteenvalitsimesta, joka on nyt aina DSG-automaattivaihteiston yhteydessä sähköinen pieni vipu. Muutos on hyvä, sillä nyt tilaa on jäänyt keskikonsolista vielä aiempaakin enemmän tavaransäilytykselle.

Skoda Octavia ohjaamo

Octavia DSG Shift by wire

Puhelin latautuu langattomasti omalla alustallaan, ja mikä parasta, esimerkiksi Apple CarPlay toimii nyt täysin langattomasti. Uusia USB-C -portteja Octaviasta löytyy kaikkiaan viisi kappaletta, joista yksi on sijoitettu fiksusti taustapeilin koteloon, jolloin siihen pystyy kytkemään kojelautakameran ilman katsekenttään osuvaa roikkuvaa johtoa. Kaksi latausporteista löytyy takapenkeiltä ja takamatkustajien mobiililaitteille löytyy nyt myös omat taskunsa etuistuinten selkänojasta. Niskatukiin on tarjolla myös tabletti/matkapuhelin pidikkeet.

Skoda Octavia tavaratila 640 litraa

Tästä päästään matkustusmukavuuteen yleisemmin. Skoda Octavia on kasvanut pituutta muutamalla sentillä, mikä näkyy takana kasvaneena polvitilana sekä tavaratilan suurempana vetoisuutena. Liftback-mallisen Octavian tavaratila on nyt 600 litraa ja Combi-farmarin 640 litraa.

Octavian uusi hattuhylly

Tavaratilan käytettävyyttä parantaa merkittävästi Skodan ainutlaatuiset Simply Clever -nimellä kulkevat ratkaisut. Tavaratilan verkkojärjestelmistä löytyy nyt niiden avaamista helpottavat hakaset ja Combi-mallissa tavaratilan peitteen alta on rullattavissa erillinen hattuhylly, jolle voi asettaa esimerkiksi vaatteita tai sateenvarjon. Sinänsä pienet yksityiskohdat tuntuvat arkikäytössä merkitykseltään huomattavasti suuremmilta. Koko listan uuden Octavian näppäristä lisukkeista löydät tästä artikkelista.

Octavian lisävarustelistalta on valittavissa takamatkustajille erityinen ”unipaketti”. Se pitää sisällään takaikkunoiden mekaaniset rullaverhot, etumatkustajan selkänojaan kiinnitettävän torkkupeittopussukan sekä niskatuista alas taittuvat tuet, jotka estävät päätä kellahtamasta mutkissa sivuille.

Skoda Octavia Sleep pack 

Koeajoimme Octavian 2.0-litraisella turboahdetulla dieselkoneella, joka tuottaa 150 hevosvoiman huipputehon ja 340 newtonmetrin väännön. Tyylikkään uuden kaksipuolaisen ohjauspyörän takana tunnelma on mutkaisillakin teillä mukava, ja Octavia tuntuu hyvältä yhdistelmältä täsmällistä ja mukavaa ajettavuutta.

Jopa routavaurioisilla syheröteillä uusi Octavia tuntuu siloittavan epätasaisuudet yllättävän hyvin. Myös ajomelun vähäisyydestä voi antaa positiivista palautetta. Dieselmoottori kuuluu matkustamoon varsin vähän ja rengasmelukin pysyy hyvin aisoissa.

Digitaalinen käytettävyydestä tinkimättä

Se, että nykyautoissa toiminnot viedään yhä enenevässä määrin näyttövalikoiden taakse, jakaa mielipiteitä kahtia. Uusi Skoda Octavia on tehnyt varsin onnistuneen oloisen kompromissin digitaalisuuden ja fyysisten painikkeiden väliltä.

Skoda Octavia infotainment

Suuren 10-tuumaisen kosketusnäytön alapuolelta löytyy rivi perinteisiä painikkeita, joihin on tuotu yleisimmin käytettyjä toiminnallisuuksia, esimerkiksi ajotilavalinta, pysäköintiavustin sekä ilmastoinnin pikavalinnat. Lisäksi näytön alta löytyy liukusäädin äänenvoimakkuudella, minkä lisäksi myös sisäkaton led-valot toimivat nyt hipaisulla (nopealla kosketuksella valot päälle, sormea valon päällä pitämällä portaaton himmennys).

Octavian digitaalinen mittaristo

näyttövalikot ovat muokattavissa

Vaikka valikoita ja ominaisuuksia uudesta infotainment-järjestelmästä löytyy pienen kylän tarpeisiin, valikoita ja erilaisia oikopolkuja pystyy luomaan helposti omiin tarpeisiin sopiviksi. Esimerkiksi erilaisia ”kotitilanäkymiä” pystyy luomaan neljä erilaista, joista kuhunkin saa halutun kokoisina palikoina omat suosikkinsa. Yhden kotinäkymän voi esimerkiksi omistaa navigoinnille, yhden Apple CarPlay -järjestelmän toiminnoille ja yhden radion säädöille.

Ilmastoinnin valinnat pysyvät koko ajan kiinteänä osana näytön alalaidassa. Lisäksi ruudun ylälaidasta alaspäin pyyhkäisemällä löytyy vielä yksi pikavalintarivistö, jonne voi lisätä esimerkiksi komennot ”navigoi kotiin”, kytkeä lasinlämmityksen jne.

Octavian ilmastoinnin älykkäät valinnat

Uudenlaista ajattelutapaa edustaa myös ilmastoinnin niin sanotut älyvalinnat, joista löytyy esimerkiksi yhden kosketuksen päästä ”lämmitä kädet” ja ”viilennä jalat” komennot. 

Erilaisia auton muokkausmahdollisuuksia tuntuu olevan pilvin pimein ja niitä pystyy jatkossa myös ostamaan autoon jälkikäteen lisää. Esimerkiksi Style-varusteluun kuuluvan tunnelmavalaistuksen väriskaalaa voi laajentaa kymmenestä vaihtoehdosta neljäänkymmeneen ostamalla lisäominaisuuden auton tietoviihdejärjestelmän kautta.

Octavian Led-takavalot

Kuin pienenä eleenä suomalaisautoilijoita kohtaan Skoda on lisännyt HUD-heijastusnäytön valikoihin erillisen ”lumitilan”, jossa normaalisti valkoisena näytettävät tiedot muuttuvat tuulilasinäytöllä lumiselta tieltä erottuviksi sinisiksi. Myös lumiharja löytyy piilotettuna ominaisuutena etumatkustajan oveen piilotettuna.

 

Jo lyhyen koeajon perusteella ei tarvitse olla kummoinen ennustaja tietääkseen, että uuden Octavian resepti tulee uppoamaan suomalaisiin kuin veitsi voihin. Skodaa on varsin helppo kritisoida tunteettomaksi valinnaksi, mutta käytettävyydeltään Octavia on melko suvereenisti omalla tasollaan. Arkiautoksi siis erinomainen valinta, vaikkei kaikista edullisin olisikaan.

AUTOTALLI.COM
Skoda Octavia vaihtoautot
Skoda Octavia uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin