Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Toyota bZ4X AWD - huonon kelin nelivetoinen sähköauto

Toyotan ensimmäinen sähköauto bZ4X on nelivetoisena turvallinen ja looginen ajettava, myös Suomen rankassa talvikelissä.
Toyota bZ4X AWD - huonon kelin nelivetoinen sähköauto

Toyota on tunnettu luotettavista ja kestävistä autoistaan. Nyt Toyota astuu vihdoin sähköautojen maailmaan uudella bZ4X-mallillaan

Kestävyys on myös uuden Toyotan sähköauton keihäänkärki. Se lupaa auton akustolle miljoonan kilometrin takuun.

Poikkeuksellisen pitkän akkutakuun takia japanilaisvalmistaja on rajoittanut bZ4X:n pikalatauksien kerrat kahteen vuorokaudessa. Se aiheuttaa haasteita pitkille matkoille, sillä asiointilaturissa akuston täyttäminen tyhjästä täyteen noin 6,5 tuntia. Se on pitkä aika odottaa, jos on tarkoitus jatkaa matkaa.

Pikalatauksen maksimiteho 150 kW, mutta myös sen suhteen on esimerkiksi automedioiden testeissä havaittu nopeaa latauskäyrän laskua. Se tarkoittaa, että latausnopeus laskee nopeasti pikalaturilla. 

Akustoa ei myöskään voi esilämmittää pikalataukseen, joka tarkoittaa, että pikalatauksessa lataus hidasta, koska kylmä akusto ei pysty vastaanottamaan virtaa kovin nopeasti.

Toyota on reagoinnut palautteeseen. Ensimmäinen korjaus nosti asiointilatauksen vaatimattoman 7,4 kW tehon normaaliin 11 kilowattiin. Se tuleeko pikalatauksen vuorokauden kertoihin tai esilämmityksen puutteeseen muutosta, jää nähtäväksi. 

Toyotan uuden sähköauton latausominaisuudet eivät siis säväytä. Miten riittää tehoa ja sähköautolle ominaista huimaa kiihtyvyyttä nelivetoisen bZ4X:n kahdesta 80 kW sähkömoottorista? 

bZ4X:n hinnat alkavat reilusta 50 000 eurosta

Toyota bZ4X on tarjolla myös etuvetoisena, jolloin auton keulalla on 150 kW (204 hv) kokoinen sähkömoottori. 

Etuvetoisen hinnat alkavat 50 550 eurosta ja koeajossa oleva malliston huippuversio Premium AWD kustantaa ilman lisävarusteita 64 660 euroa.

Liikenteessä bZ4X:n tunnistaa helposti, joka on varmasti ollut tarkoituksena. Auton muotoilu jakaa varmasti mielipiteet. Hyvää on se, että huomataan ja herätetään tunteita.

Uusi tyyli kojelaudassa, mittaristossa ja ohjauspyörässä

Sisällä tarjolla on uutta Toyotaa. Pieni ohjauspyörä, jonka yli katsotaan peugeotmaisesti kauas eteen vietyä digitaalista mittaristoa. Keskellä kojelautaa on vaakatasoon asennettu kosketusruutu. Sen toimintoja ja valikkoja joutuu hetken opiskelemaan, että kaikki haluttu löytyy.

Vaihteen tai oikeammin eteen- tai taaksepäin valinta tehdään hauskalla ja toimivalla vaihderullalla, joka löytyy hyvältä paikalta etuistuimien välistä kojelaudan alapuolelta.

Istuin on pienen näköinen, mutta tarjoaa isollekin ihmiselle hyvät oltavat. Ajoasennosta saa hyvän ja näkyvyys eteen sekä sivulle on hyvä. Plussaa voi antaa auton isokokoisista sivupeileistä.

Takana lasikatosta huolimatta yllättävän hyvin tilaa, myös isokokoiselle aikuiselle, joka istuu pitkän kuskin takana. Tavaratila sen sijaan on aika pienikokoinen. Laajentaminen on onneksi helppo laskemalla selkänojat alas. Se helpottaa isompien tavaroiden kuljettamista.

Toyota bZ4X ei tarjoa teslamaista etutavaratilaa, vaan konepellin alta löytyy auton toinen sähkömoottori.

Toyota bZ4X:n ajokokemukset tarjoavat mojovan yllätyksen

Ajossa Toyota bZ4X tarjoaa mojovan yllätyksen. Auto ei ole erityisen kova kiihtymään, mutta sankassa lumipyryssä nelivetoinen oli kuin kotonaan. 

Ajaminen oli vakaata sekä turvallista ja auton kahden sähkömoottorin nelivetojärjestelmä toimi kuin unelma, joten todella liukkaalla ajaessa tuntui kuin kiihdyttäisi kesäkelissä. Kunnon talvikelissä 6,9 sekunnin 0-100 nollasta sataan kiihtyyvyys tuntuu myös yllättävän vauhdikkaalta kokemukselta.

Myös ohjaustuntumasta voi antaa kehuja, kuten alustan toiminnasta, joka oli mukavan pehmeä, mutta oikealla tavalla jämäkkä. Esimerkiksi kovissa kurveissa bZ4X on ilahduttavan vakaa auto ajaa.

Yhteenveto

Toyota bZ4X ei ole latausominaisuuksiensa takia suositeltava auto ihmiselle, joka ajaa paljon pitkiä matkoja. Sen sijaan se ken lataa sähköautoa omassa pihassaan ja ajaa kesät-talvet suurimman osan aikaa kohtuullisen mittaisia 100-200 km päivämatkoja, pärjää bZ4X:n kanssa erinomaisesti. 

Kaupan päälle tulevat erinomaisen mukavat ajo-ominaisuudet, joilla Toyota voittaa varmasti suomalaisia sähköauton ostajia puolelleen.

Työsuhdeautona Toyota bZ4X sopii niin ikää ihmiselle, joka lataa kotona, eikä aja yhden päivän aikana kovin pitkiä matkoja.

Toyota bZ4X Premium AWD – tekniset tiedot

Koeajoauton hinta: 65 250 euroa

Kahden sähkömoottorin suurin yhteisteho: 160 kW (218 hv)

Suurin vääntö: 337 Nm

Vetotapa: Neliveto

Huippunopeus: 160 km/h

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,9 sekuntia

Sähkön yhdistetty kulutus: 16,0-17,9 kWh/100 km

Sähköinen kantama (WLTP): 460 km 

Akun nettokapasiteetti: 64 kWh

Ajoneuvolaturin (AC/Type2) teho: 11 kW - Tyhjästä täyteen nopeimmillaan noin 6,5 tuntia

Suurin pikalatausteho (DC/CCS): 150 kW - Nopeimmillaan 0-80 % varaukseen noin 30 min

Vetopaino: 750 kg (jarruton)/750 kg (jarrullinen)

Mitat: Pituus 4690 mm / Leveys 1860 mm / Korkeus 1650 mm / Akseliväli 2850 mm

Omamassa: 1985-2065 kg

Maavara 17,7 mm

Tavaratila: 452 litraa

Teksti ja kuvat: Antti Liinpää


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin