Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Työautojen aatelia? Tältä näyttää Mercedes-Benzin uutuuden futuristinen maisemakonttori

Mercedes-Benzin kuorma-autojen lippulaivamalli Actrosissa kuljettajan näkymää hallitsevat lukuisat suuret digitaaliset näyttöruudut.
Työautojen aatelia? Tältä näyttää Mercedes-Benzin uutuuden futuristinen maisemakonttori

Kun autonratissa viettää jopa tuhansien kilometrien mittaisia yhdensuuntaisia matkoja, kuljettajan mukavuustekijät sekä ennen kaikkea turvallisuus nousevat kovaan arvoon. 

International Truck of the Year 2020 -tunnustuksella palkittu uusi Mercedes-Benz Actros pitää sisällään lukuisa turvallisuusominaisuuksia, jollaisia olisi ollut vielä muutama vuosi sitten vaikea kuvitella raskaaseen kalustoon.

Mutta miksi kuorma-auton varustelusta kannattaa olla kiinnostunut, jos omaan ajokorttiin on painettu vain kirjain B, tai ajokorttia ei löydy lompakosta laisinkaan?

Raskaan ajoneuvokaluston parantuneet turvallisuusjärjestelmät vaikuttavat merkittävästi myös jalankulkijoiden sekä muiden autoilijoiden turvallisuuteen. Mercedes-Benz Actrosin vakiovarusteluun kuuluu nykyään muun muassa Active Brake Assist 5 -järjestelmä, joka avustaa jarruttamaan paitsi muita autoja liian kovaa lähestyttäessä että jalankulkijoiden kohdalla alle 50 km/h nopeuksissa.

Mercedes-Benz Actrosin ohjaamo

Ahtaissa kaupunkiympäristöissä uusi MirrorCam-peilijärjestelmä tuo kuitenkin ehkäpä tärkeimmän turvallisuuslisän jalankulkijoiden näkökulmasta. Siinä suurikokoiset sivupeilit on korvattu kamerajärjestelmällä sekä ohjaamon A-pilariin sijoitetuilla kookkailla näyttötauluilla. Tämä vähentää merkittävästi kuljettajan näkökatvetta.

Suomen Mercedes-Benz kokosi yleisimpiä uuteen digitaaliseen peilijärjestelmään liittyviä kysymyksiä, ja vastasi niihin.

Miten MirrorCam hyödyttää kuljetusyhtiöitä?

Actrosin optimoitu aerodynamiikka edesauttaa polttoaineenkulutuksen vähentämistä: ilmanvastuksen pieneneminen voi johtaa jopa 1,5 prosentin kulutussäästöihin perinteiseen kuorma-autoon verrattuna.

Voivatko lika ja sade heikentää kuvanlaatua?

Kura tai sadevesi eivät vaikuta kuvan laatuun juuri lainkaan. Tämä on ratkaistu sijoittamalla kamerat ylhäälle ohjaamon katonrajaan, linssin yläpuolelle sijoitetulla lipalla, linssien pinnoituksella sekä siirtämällä kamerakuva digitaalisesti ohjaamon näyttöruutuihin. Lisäksi kameroiden lämmitys kytkeytyy päälle automaattisesti, kun ulkolämpötila laskee alle 15 asteen. 

Mitä hyötyä on näytön etäisyyslinjoista?

Näyttöruutujen linjat auttavat kuljettajaa arvioimaan etäisyyksiä auton takana. Ruudussa näkyy kolme kiinteää linjaa sekä yksi liikuteltava linja, jonka kuljettaja voi säätää ennen ajoon lähtöä osoittamaan tarkasti oman auton takareunan. Näiden merkintöjen avulla hän voi arvioida auton liikkeitä kolmessa tyypillisessä ajotilanteessa: onko käytössä riittävästi tilaa vasemmalle siirtymiseksi, jääkö peruutettaessa tarpeeksi tilaa auton taakse ja koska auton voi ohjata takaisin oikealle kaistalle ohituksen jälkeen.

Onko kamerajärjestelmästä haittaa sumussa tai pimeässä?

Näissä oloissa MirrorCamista on jopa lisähyötyä kuljettajalle. Kameran korkean valovoiman ansiosta näyttökuva on luonnonvaloa kirkkaampi. Lisäksi valovoima säätyy automaattisesti vallitsevien valaistusolojen mukaisesti, jolloin kuljettaja ei häikäisty. Säädöt toimivat niin avoimella tiellä kuin ajettaessa tunnelissa. Jos ulkona on täysin pimeää, MirrorCam voi näyttää vain sen alueen, jota auton omat valot valaisevat – aivan kuten perinteiset peilitkin.

Voiko näytön kirkkautta säätää?

Kirkkautta voi säätää oikeanpuoleisesta kosketusnäytöstä tai monitoimiohjauspyörästä. Tarvittaessa molempien näyttöjen kirkkautta voi säätää yksilöllisesti. Säädön virtuaalinen liukukytkin löytyy menusta polulla Näytöt ja kirkkaus – > Näytön kirkkaus –> MirrorCam. Pilarinäytön halkaisija on noin 38,6 senttiä eli se vastaa perinteisen sivu- ja taustapeilien kokoa. Kuva on tarkka, vaikka sen pikselimäärä ei yllä esimerkiksi matkapuhelimen näytön terävyyteen. Koska näyttöruutua katsotaan kauempaa kuin puhelimen näyttöä, silmä ei kykene erottamaan yhtä monta kuvan yksityiskohtaa, eikä yhtä suurta pikselimäärääkään tarvita.  

Väärin säädetyt peilit heikentävät turvallisuutta, voiko niin tapahtua MirrorCamin kanssa?

Peileillä varustetussa kuorma-autossa kuljettajan näkymä peileistä muuttuu aina, kun hän vaihtaa istuma-asentoaan. MirrorCam-järjestelmää käytettäessä kuljettajan näkökenttä pysyy samana jokaisessa istuma-asennossa. Näkyvyyttä voi säätää yksilöllisesti oveen sijoitetulla käyttökytkimellä. MirrorCam myös huomauttaa kuljettajaa näytön varoituksella, jos näkyvyys ei ole lain edellyttämällä vähimmäistasolla. Alkuperäiset asetukset palaavat, kun kuljettaja painaa käyttökytkintä ja pitää sen hetken pohjassa.

Mitä silmälasien ja aurinkolasien käyttö vaikuttaa MirrorCamin toimintaan?

Laseja käyttävällä henkilöllä voi aluksi olla vaikeuksia sopeutua uuteen kuvakulmaan ja etäisyyksien arviointiin MirrorCam-näyttöjen avulla. Tällöin kannattaa varmistaa ensimmäiseksi, vastaavatko omat lasit enää näkövaatimuksia. Vika löytyy todennäköisemmin silmälasien voimakkuudesta ja mahdollisista heijastuksista kuin itse järjestelmästä. Myöskään aurinkolasit eivät ole ongelma käytettäessä järjestelmää Kummassakin tapauksessa on ensisijaista varmistaa, että lasien voimakkuus ja linssien laatu sopivat silmille.

Miksi joillakin kuljettajilla on vaikeuksia peruuttaa suoraan MirrorCamin avulla?

MirrorCamissa on peruutuksia varten kaksi näkymätilaa. Vakioasetuksessa suuri keskinäyttö näyttää alueen välittömästi oman auton ympärillä ja alaosa alueen hieman kauempana autosta. Toiminto on kätevä erityisesti silloin, kun peruutetaan kaarteessa. Kun autoa peruutetaan suoraan, toiminto on usein parempi kytkeä pois päältä. Suorissa peruutuksissa MirrorCam vaatii hieman totuttelua. Koska kamerat sijaitsevat hieman kauempana ajoneuvon ulkolaidoista kuin peilit, ne myös näyttävät laajemman alueen auton ympärillä. Kuljettajan kannattaa totutella tähän ja opetella peruutuksia kummankin sivunäytön avustamana. Jos suoraan peruutettaessa katsoo vain yhtä näyttöä, voi tuntua siltä, että ajoneuvo liikkuu taaksepäin kulmassa eikä suorassa linjassa. 

Kuinka MirrorCam ja Sideguard Assist -sivuvalvonta-avustin toimivat yhdessä? 

Sivuvalvonta-avustin kiinnittää kuljettajan huomiota paikallaan oleviin ja liikkuviin kohteisiin ja ihmisiin auton sivuilla ja katveissa, mikäli syntyy vaara yhteentörmäyksestä tai alle jäämisestä. Varoitukset kolaririskistä näkyvät MirrorCam-näytöissä. Kuljettaja saa näin kaiken turvallisuuteen vaikuttavan tiedon yhdestä paikasta.

Toimiiko MirrorCam, kun moottori on sammutettu?

Kamerajärjestelmän voi aktivoida kahdeksi minuutiksi apukuljettajan puolelle sijoitetusta kytkimestä, vaikka moottori on sammuksissa ja ikkunaverhot vedetty alas. Tauolla tai lepohetkellä oleva kuljettaja voi halutessaan tarkistaa ajoneuvon ympäristön ja varmistaa, liikutaanko auton ympärillä luvattomissa aikeissa. Järjestelmä käynnistyy automaattisesti aina, kun ovi avataan. Se varmistaa, että autosta voidaan aina poistua turvallisesti.

Kuvat: Mercedes-Benz Trucks

AUTOTALLI.COM

Tutustu Mercedes-Benzin uusiin myytäviin hyötyautoihin sekä henkilöautomallistoon.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin