Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Yksi kaikkien aikojen hauskimmista arkisporteista - koeajossa Fiesta ST

Yksi kaikkien aikojen hauskimmista arkisporteista - koeajossa Fiesta ST

Kun matala murina täyttää ohjaamon moottorin käynnistyksen yhteydessä ja takapuolen alla puristaa Recaron hyvin muotoiltu urheiluistuin, tietää matkasta tulevan varsin nautittava. Etenkin kun koeajoetappi uudella Ford Fiesta ST:llä suuntautuu Route Napoléonin vuoristoteille Nizzan lähellä Ranskassa.

Moottorin lämmettyä lyhyen ajon jälkeen ja ajotilavalinnan ollessa sport-asennossa pakoputkiston saa paukkumaan sen verran upeaa sinfoniaa, että autoa on vaikea uskoa alle 30 000 euron menopeliksi. Toinen uskomattomalta tuntuva asia on se, että Fiesta ST:n moottori käy vain kolmen sylinterin voimin, joista kaiken kukkuraksi sammutetaan yksi rasituksen ollessa matala.

Voimaa Fiesta ST:n 1,5-litrainen EcoBoost-moottori tuottaa 200 hevosvoiman ja 290 Nm:n edestä. Auto kiihtyy nollasta sataan 6,5 sekunnissa, mutta auton hauskuus ei perustu yksinomaan absoluuttisiin suoritusarvoihin. ST on mainio osoitus siitä, että hauskan ajokokemuksen voi saavuttaa myös alhaisemmilla ajonopeuksilla. Tämähän vaikuttaa täydelliseltä ajokilta suomalaisiin nopeusrajoituksiin.

Ford Fiestan saa ainoastaan manuaalivaihteisena toisin kuin esimerkiksi Volkswagen Polo GTI:n, jonka voi ostaa automaattivaihteisena. Osalle ostajista automaattivaihteiston puuttuminen saattaa olla kynnys, mutta toisaalta Fiesta ST:n kaltaiseen autoon jos mihin käsivalintainen vaihteisto tänä päivänä kuuluu. Jämäkkä kytkintuntuma sekä täsmällisen tuntuinen vaihteenvalitsin kruunaavat vaivattoman urheilullisen kurvailun.

Peukkua täytyy nostaa myös bensakoneen hyvälle väännölle. Täydet 290 newtonmetriä ovat käytettävissä jo 1750 minuuttikierroksesta alkaen. 

Tasauspyörästön lukko suositeltava

Fiesta ST:n houkuttelevuutta lisää myös se, että auton perusvarusteluun on pakattu jo valmiiksi lähes kaikki oleellinen kuten Recaro-istuimet, avaimeton keskuslukitus, liikennemerkkien tunnistus, kaistavahti sekä kymmenen kaiuttimen B&O Play -äänentoistojärjestelmä suurella kosketusnäytöllä ja puhelimen yhdistettävyydellä. Valitettavasti aktiivista vakionopeudensäädintä autoon ei ole tarjolla, sillä tutka-anturin mahduttaminen suuren jäähdyttimen eteen on ollut ilmeisesti haastavaa.

Valinnaisvarusteista kannattaa ostaa 1207 euron hintainen Performance Pack, joka lisää autoon etuakseliston kitkalukon sekä Launch Control -järjestelmän. Nimenomaan kyseinen tasauspyörästön lukko on yksi avaintekijöitä sille, että uudesta ST:stä on onnistuttu rakentamaan niin hauska auto mutkaisille teille. Kun kierrokset pitää riittävän korkealla, mutkista poistuessa kaasun voi avata aikaisin ja ampaista vauhtiin ilman suurempaa huolta pidon menetyksestä. Ohjaus on muutenkin tunnokas, täsmällinen ja riittävän nopea, joten ei tästä yksinkertaisesti voi enää paljon parantaa.

Fiesta ST:n voi valita kolme- tai viisiovisena, mutta arkikäytön helpottamiseksi jälkimmäinen on suositeltavampi. Urheilullisesta ajettavuudestaan huolimatta auto on tiloiltaan hyväksi havaittua Fiestaa, eli sopiva pienen perheen ykkösautoksikin.

Käytettävyydeltään tehokas Fiesta ST ei eroa arkikäytössä liiaksi tavallisesta Fiestasta. Ajotilavalinnalla pörisevän pakoputken pystyy hiljentämään ja autossa on samanlainen Ford Sync3 -tietoviihdejärjestelmä 8-tuumaisella kosketusnäytöllä. Käyttöliittymä on varsin selkeä ja nopea oppia ja halutessaan sen kautta voi yhdistää myös puhelimen Apple CarPlayn tai Android Auton kautta. 

Uudesta Fiesta ST:stä on todella vaikea keksiä kritisoitavaa. Auto vaikuttaa kaikinpuolin täydelliseltä käyttötarkoitukseensa, ja on vieläpä kohtuuhintainen ja monen saavutettavissa. Mikäli autoltaan kaipaa mukavuutta, katse kannattaa kääntää esimerkiksi Fiesta Activeen, mutta hauskuutta arvostavaa autoilijaa ST ei jätä taatusti kylmäksi.

Teksti ja kuvat: Teemu Granström

Katso myytävät Ford Fiesta -vaihtoautot.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin