Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Kia Stonic 1,0 T-GDI DCT7 (vm. 2019) – tiivistettynä kaikki oleellinen

Kia Stonic on harkinnan arvoinen vaihtoehto kohtuuhintaista automaattivaihteista pientä katumaasturia etsivälle.
Koeajossa Kia Stonic 1,0 T-GDI DCT7 (vm. 2019) – tiivistettynä kaikki oleellinen

Kompaktit pienet perheautot ovat monesti yllättävän mielenkiintoisia koeajettavia. Kun autovalmistaja joutuu luomaan pienellä budjetilla ostettavan mahdollisimman houkuttelevan kokonaisuuden, osaaminen joutuu puntariin. Yksi esimerkki tällaisesta onnistumisesta on Kia Stonic, joka ei erityisemmin koreile, vaan luottaa perusvarmaan suoritukseen jokaisella nykymittapuulla tärkeällä osa-alueella. 

Aloitetaan tilasuunnittelusta. Kia Stonic on 4,14 metrin pituudellaan melkoinen tilaihme, eikä ulkoa katsoessa aina uskoisi, että kyytiin mahtuu tarvittaessa nelihenkinen porukka matkatavaroineen. Ei tietenkään järin väljästi, mutta mahtuu kuitenkin.

Tavallista henkilöautoa hieman korkeampi ajoasento luo osaltaan ratin takana istuttaessa illuusion pykälää suuremmasta autosta. Muutenkin ajoasennosta saa jopa pitkä kuljettaja yllättävän mukavan. Vielä viisi vuotta sitten korealaista autoa ei olisi voinut erityisemmin suositella yli 190 senttiselle, eteenpäin on siis menty.

Reilun kahden ja puolen metrin akseliväli antaa yllättävän hyvin pelivaraa matkustamoon. Takana matkustavien mukavuus riippuu pitkälti siitä, kuinka lokoisat oltavat etupenkkiläiset ottavat. Pääntilaa takana riittää kohtuullisesti keskimittaiselle aikuiselle. Kia Stonic on 1,52 metrin korkeudellaan viitisen senttimetriä korkeampi kuin esimerkiksi samalle pohjaratkaisulle pohjautuva hiljattain koeajamamme Hyundai i20 Hatchback. Stonicin 11 senttimetrin pituusero tuntuu aavistuksen pidempänä akselivälinä ja muutamia kymmeniä litroja suurempana tavaratilana.

120 heppaa riittää

Koeajoimme Kia Stonicin 7-vaihteisella DCT-kaksoiskytkinautomaatilla. Kyseisen vaihteiston pystyy valitsemaan yksilitraisen turboahdetun bensiinimoottorin 120 hevosvoimaisen version oheen. Tämän kokoiseen autoon moottorin voimavaroja voi pitää riittävinä ja automaattivaihteiston helppoutta oppii arvostamaan. Nelivetoisena Stonicia ei ole tarjolla.

Yhdistetyksi polttoaineenkulutukseksi valmistaja ilmoittaa Kia Stonicin 120 heppaiselle automaattimallille 6,1 litraa sadalla kilometrillä. Luku on sekalaisessa ajossa hyvin realistinen ja maantievauhdeissa päästään helposti viitosella alkaviin lukemiin.

Matkustusmukavuuden ja ajo-ominaisuuksiensa puolesta Stonicin käyttö eri rajoitu kaupunkiympäristöön. Autolla taittaa ihan mielikseen pidempääkin matkaa, mutta puutteeksi voi lukea mukautuvan vakionopeuden uupumisen. Sitä ei saa edes lisähinnasta. Tyytyminen käy perinteiseen vakkariin nopeudenrajoittimen kera.

Navigointi puhelimesta peilaten

Kia Stonicin vakiovarustelu on varsin hyvä jo edullisimmassa LX-varustetasossa. Esimerkiksi Apple CarPlay -järjestelmä kuuluu jo hinnat alkaen -malliin. Reilun tuhannen euron lisäpanostusta EX-varusteluun kannattaa kuitenkin harkita. Tällöin autoon tulee muun muassa pysäköintitutka taakse sekä peruutuskamera, automaattinen ilmastointi, vakionopeudensäädin, sadetunnistin ja sumuvalot eteen. Mukavuutta lisäävät myös kuljettajan keskikyynärnoja sekä sisätilanpuhaltimen sähkötoiminen lisälämmitin. Hintaa EX-varustetason autolla (1,0 T-GDI 120 hv DCT7) on 22 960 euroa.

Kia Stonicin ajettavuuden, ajomelun ja alustatuntuman voi tyytyä kuittaamaan vain lyhyesti. Ne ovat kaikin puolin perushyviä. Kia Stonicin vahvuus on juuri siinä, että auto tarjoaa kohtuuhintaisen kokonaisuuden, jossa oikeastaan mikään ei ärsytä. Rahalle tuntuu saavan hyvän vastineen, ja pitkä seitsemän vuoden takuu (150 000 kilometrin rajalla) on yksi monia ostajia taatusti miellyttävä ominaisuus. Huomiotta ei voi myöskään jättää Stonicin ulkonäköä, jota voi pitää monelta osin hyvin onnistuneena.

 

Kia Stonic 1,0 T-GDI 120hv EX DCT – tekniset tiedot

Hinta alkaen: 22 960 euroa

Moottori: 1.0-litrainen turboahdettu bensiinimoottori

Vaihteisto: 7-vaihteinen kaksoiskytkinautomaatti

Suurin teho: 88 kW (120 hv) / 6000 rpm

Suurin vääntö: 172 Nm / 1500-4000 rpm

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,6 sekuntia

Huippunopeus: 185 km/h

Yhdistetty polttoaineen kulutus: 6,1 l/100 km (WLTP)

CO2-päästöt: 146 g/km (WLTP)

Mitat: pituus 4140 mm / leveys 1760 mm / korkeus 1520 mm / akseliväli 2580 mm

Tavaratila: 352 / 1155 litraa

Suurin sallittu perävaunumassa: 450/1110 kg

 

Katso Kia-malliston uudet autot

Katso Kia Stonic-mallisarjan uudet autot

Katso Kia Stonic 1,0 T-GDI ISG 120hv EX Design DCT EcoDynamics mallin uudet autot

Katso myytävät Kia vaihtoautot

Katso myytävät Kia Stonic vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin