Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mercedes-Benz CLA 250e – Iso lataushybridi pienessä paketissa

Mercedes-Benzin keskikokoluokan tyylifarmarimalli CLA on tarjolla hyvin kyvykkäänä lataushybridiversiona. Arkiajot menevät sillä sähköllä, vaikka ajaisi enemmänkin.
Koeajo: Mercedes-Benz CLA 250e – Iso lataushybridi pienessä paketissa

Mercedeksen etuvetopohjaisten autojen mallistoa voisi kuvailla salakavalan kattavaksi. Pohjana on viisiovinen, pystyperäinen A jonka tuotannosta iso osa siirtyi vuonna 2013 Uudenkaupungin autotehtaalle.

Sen seurana on porrasperäinen sekä farmarikorinen versio nimeltä CLA sekä samaan pohjaan vielä perustuva B, joka tosin on kadonnut mallistosta varsin vähin äänin. Nykytrendejä seuraten tarjonta täydennetään toki vielä katumaastureilla: GLA ja sähköversionsa EQA ovat niitä pienimpiä, GLB ja EQB puolestaan hieman kookkaampia versiota niin poltto- kuin sähkömoottorillakin.

Isoveljen varjosta

Mercedeksen mallistossa oli takavuosina kuvankaunis elämäntapafarmarimalli nimeltä CLS Shooting Brake. Se perustui teknisesti yhdistelmään E- ja S-sarjojen komponentteja, ja oli saanut päälleen korin, jonka muodot vetivät vertoja melkein mille tahansa.

Sen pikkuveljeksi esiteltiin myöhemmin CLA Shooting Brake. Sekään ei ole aivan tilavimmasta päästä farmariautoja eikä kaarimainen korin peruslinja päässyt aivan oikeuksiinsa pienemmällä alustalla, mutta vaikea on kauniimpaa farmariautoa äkkiseltään keksiä tästä kokoluokasta.

CLA Shooting Brakea on tarjolla lukuisilla voimalinjoilla pienistä dieseleistä väkivahvaan AMG-painokseen saakka, mutta suuren tai ainakin työsuhdeautoilevan yleisön silmissä kiinnostavin saattaa olla sen lataushybridiversio, joka ainakin paperilla on hyvin kykenevä laite.

Hiljattain faceliftin saanut malli päätyi koeajoomme joulukuun alussa.

Isoilla pattereilla

Lataushybridimalli löytyi CLA:sta jo ennen kasvojenkohotusleikkausta, ja tekniikka on suurelta osin ennallaan edeltäjään nähden. Polttomoottoriosastolla ei uutta ole, vaan perusmoottori on tuttu Renault-yhteistyönä syntynyt 1,3-litrainen bensanelonen.

Pelkästään bensasta otetaan 163 hevosvoiman ja 270 newtonmetrin lukemat ulos. Sen seurana oleva sähkötekniikka on saanut pieniä päivityksiä, sillä entisen 102:n hevosvoiman sijaan sähkömoottorista saadaan nyt ulos 109 hevosvoimaa ja 300 Nm.

Akku on tutusti 15,6-kilowattituntinen, mutta sen lataustehoa on nostettu hieman. Peruslataus on tietysti vähän fysiikan lakien ja määräysten mukaisesti 3,7 kW, mutta AC-latauksen tehoa on nostettu 7,4 kilowatista 11 kilowattiin.

DC-pikalatauskin onnistuu, tosin 22 kilowatin teholla mikä tarkoittaa että 10-80% väli sujuu 25 minuutissa. Mercedes kertoo sähkönkulutuksen vaihtelevan 15,1-17,2 kWh/100 km välillä. Se tarkoittaisi WLTP-mitattuna tehtaan mukaan 68-80 kilometrin täyssähköistä toimintamatkaa.

Tämän kokoluokan autoissa lähemmäs sataa kuin viittäkymmentä kilometriä osuva täyssähköinen toimintamatka on melkoinen harvinaisuus.

Uutta elektroniikkaa

Mercedes on myös uusinut MBUX-tietoviihdejärjestelmän seuraavan sukupolven laitteilla, ja jos lompakossa riittää painetta, voi listalta valita myös Burmesterin äänentoistojärjestelmän, joka on varustettu nyt Dolby Atmos-toiminnolla.

Nykyisen sukupolven A-sarjalaisten tullessa markkinoille niiden kaistavahdin toimintaa moitittiin liian jyrkkäeleiseksi. Ja toden totta, olihan se. Kaistaviivan yli ajettaessa ilman vilkkua Mercedes nykäisi ratista oikein huolella ja runttasi jarrua lähes rangaistuksenomaisesti.

Mercedes perusteli tätä aikanaan järjestelmän lainmukaisuudella, sillä systeemin piti leikata vauhtia näissä joskus vaarallisissa tilanteissa.

Sittemmin järjestelmän terhakkuutta on leikattu selvästi, ja tuoreimmankin mallin lehdistötiedotteessa Mercedes kertoo, että järjestelmä toimii nyt aiempaa mukavammin.

Iso auto pienessä paketissa

Lataushybriditekniikka pudottaa tietysti autoveroa suomalaisen käytännön mukaan. Kun kevythybriditekniikalla liikkuvan CLA 180:n ja ladattavan CLA 250e:n hintaero ilman autoveroa on reilut 10 000 euroa, supistuu ero verojen jälkeen 5700 euroon.

Ladattavan CLA-farmarin hinnat alkavat 52 945 eurosta. Se toki ei ole pieni summa eikä missään nimessä kaikkien autoilijoiden tavoitettavissa.

Mutta jos asian miettii niin että samassa paketissa saa auton jolla suurin osa suomalaisista voi ajaa päivän-kahden arkiajot pelkällä sähköllä, ja joka tarjoaa kuitenkin pitkän toimintamatkan hybridinä niihin hetkiin kun sitä tarvitaan, alkaa hinta vaikuttamaan lopulta ymmärrettävämmältä.

CLA:n tapauksessa on tosin koko ajan huomioitava, ettei kyseessä ole mitenkään valtavan suuri auto: sopivan kokoiset, jo itsekseen istuvat lapset matkustavat siinä kohtalaisen hyvin, mutta vaunuikäisten pilttien kuljettamiseen se on auttamatta hieman ahdas, varsinkin jos on kuljetettava aivan kaikki tarpeisto mukana.

Pätevä hybridilaitteisto

Mercedeksen pienten autojen lataushybridilaitteisto lienee paras mitä näihin metreihin on sovitettu. Toki WLTP-lukemat on ajettu WLTP-kelissä ja WLTP-tieprofiililla, eikä Suomessa joulukuussa valtaosin vallinnut sää ollut lainkaan samaa mieltä siitä että CLA:lla pitäisi päästä 80 kilometriä.

Mutta pääsi sillä silti! Raskaassa talvikelissä johdon päästä lähtenyt CLA kulki sekalaista ajoa helposti viitisenkymmentä kilometriä niin että matkustamossa nautittiin mukavuudesta lämmityksineen päivineen.

Suurin osa suomalaisista ajaa edelleen päivittäin vähemmän kuin 50 kilometriä, ja vaikka ajaisi enemmänkin, lataushybridiksi isohko akku leikkaisi koko ajan polttoainekuluja.

Toki tämä edellyttää, että autoa pääsee lataamaan esimerkiksi öiseen aikaan. Onneksi kuitenkin taloyhtiöissäkin ymmärrys ladattavien autojen tarpeista ja vaatimuksista lisääntyy vuosi vuodelta.

Moottoritiellä, talviolosuhteissa ja talvirajoituksilla ilman ladattua akkua Mercedeksen kulutus asettuu 6,7 litran tuntumaan mikä sekään nyt ei ole aivan tolkuttoman paljon, erityisesti olosuhteet huomioiden.

Sen sijaan melkoisen kasan pyyhkeitä Stuttgartiin voi lähettää siitä, ettei CLA:n polttoainesäiliö ole suurempi kuin 35 litraa. Säällisen toimintamatkan saadakseen auto on siis oikeasti ladattava aina kuin mahdollista.

Ajettavuus edelleen mallikasta

Mercedeksen ajettavuutta on tullut viimeisten vuosien aikana kehuttua usean mallin osalta. C-, E- ja S-sarjalaiset eivät ole enää takavuosikymmenten epämääräisiä rahtilaivoja ajettavuudeltaan, vaan tarkkoja ja tunnokkaita autoja.

Sama pätee osittain CLA:han. Sen ajettavuutta voi kuvailla mallikkaaksi. Aivan samaan nautinnollisuuteen sen kanssa ei pääse kuten vaikka tuoreen E-sarjalaisen kanssa, mutta toisaalta vertailukohta on siinä mielessä epäreilu että E on upouusi, iso ja takavetopohjainen, kun CLA jo puoli sukupolvea vanha, pienempi ja etuveto.

Sen sijaan muihin tämän kokoluokan etuvetoautoihin verrattuna CLA vetää selvästi pisimpiä korsia monilla osa-alueilla. Se on vaivattoman helppo ohjastaa kaupungissa ja kulkee kevyesti ja ilman jatkuvaa opastamista myös moottoritiellä.

Muodon ja muodin vuoksi tosin on jouduttu tinkimään parista jutusta, jotka vaikuttavat siihen millaista auton käyttö on.

CLA Shooting Braken kattolinja varsinkin takaviistoon on sen verran matala, että näkyvyys kaistanvaihdoissa on oikeastaan melko heikkoa.

Mitä ja kenelle?

CLA Shooting Brake on kaunislinjainen kompaktikokoluokan tyylifarmari. Isoja tiloja kaipaavalle se ei ole oikea vaihtoehto, eikä takakontissa kuljetella kovin massiivisia tavaroita kontin mataluudesta johtuen.

Mutta sille joka kaipaa edes jonkinlaista monikäyttömahdollisuutta kompaktiautoonsa, se saattaa olla oikein mainio vaihtoehto. CLA:n farmariversio maksaa kyllä rahaa, mutta tuolla rahalla saa pitkälle pelkällä sähköllä pötkivän, varsin kauniin näköisen kulkineen.


Hinta: 54 952,97 €

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini, turbo, lataushybridi

Iskutilavuus: 1332 cm3

Teho: 160 kW / 218 HV (yht.)

Vääntömomentti: 450 Nm (yht.)

Kulutus (WLTP): 0,8 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 19 g / km

Voimansiirto: Etuveto, 8-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorin teho: 80 kW / 109 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 300 Nm

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni

Kapasiteetti: 15,6 kWh

Latauspistoke: Type2

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): Ei ilmoitettu

Latausnopeus 10-80% DC: 25 min

Latausteho DC (max): 22 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,7 s

Huippunopeus: 226 km/h

Mitat:

Pituus: 4688 mm

Leveys: 1830 mm

Korkeus: 1453 mm

Akseliväli: 2729 mm

Tavaratila: 440 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 35 l

Omamassa: 1765 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1600 kg

Mercedes-Benz CLA vaihtoautot
Mercedes-Benz CLA uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin