Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Nissan Ariya e-4orce – Ajettavuudeltaan luokkansa kärkeä

Nissan Ariya on yhä edelleen kuin avaruuslaiva perinteisemmin muotoiltujen polttomoottoriautojen seassa. Sillä on runsaasti vahvuuksia, mutta pienillä muutoksilla se olisi vielä merkittävästi parempi auto.
Koeajo: Nissan Ariya e-4orce – Ajettavuudeltaan luokkansa kärkeä

Kyseessä on kovin kilpaillun katumaasturiluokan sähköauto, jonka mitatkin ovat hyvin lähellä kilpailijoita (mm. Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Mustang Mach-E, Škoda Enyaq, Tesla Model Y, Toyota bZ4X ja Volkswagen ID.4). Tämä on suurempi kuin esimerkiksi suosittu polttomoottorimalli Nissan Qashqai.

Autosta on olemassa myös etuvetoinen ja pieniakkuinen versiot, mutta nyt alla Ariyan suuriakkuinen ja nelivetoinen versio.

Futurismia

Aikaansa edellä oleva muotoilu jatkuu ohjaamossa, mutta auto on käynnistettävä vanhaan tapaan perinteisestä painikkeesta.

Mittariston kirkkaudensäätö on sijoitettu kätevästi mittariston päätyyn eikä näytön toiminnallisuudessa ole muutenkaan vikaa. Ohjauspyörän perinteiset painikkeet ovat toiminnallisuudeltaan mainiot.

Auton mittojen arviointi on helpompaa kuin muodoista arvioisi eikä näkyvyyskään ole huono. Varusteet auttavat merkittävästi, sillä esimerkiksi niin sanottu älykäs taustapeili voi toistaa kameranäkymää tavallisen peiliominaisuuden sijaan.

Keskikonsolin ja kojelaudan painikkeiden puupinnan läpi kajastava toteutus on hillityn tyylikäs, mutta valitettavasti niiden painelu tuntuu hieman kömpelöltä.

Nissanin navigaattori omaa yhden kompastuskiven, josta jo X-Trailin koeajossa kerrottiin.

Osoitteensyöttö tuo listan kaikista samannimisistä osoitteista ilman postinumeroa tai kaupunkia. Oikean määränpään valitseminen on mahdotonta painamatta erikseen ”Luettelo”-painiketta tarvittavien lisätietojen näkemiseksi.

On myös muistutettava, että e-pedal ei Nissanilla tarkoita enää yhden polkimen ajoa. Auto jatkaa matkaansa noin 10 kilometrin tuntinopeudella kohti estettä, mikäli jarrua ei paineta. Näin koko painike jää allekirjoittaneen mielestä täysin turhaksi.

Tasaista lattiaa

Sähköautot ovat mahdollistaneet tasaisen lattian rakentamisen, sillä akkupaketti on litteä eikä vaihteistotunneli tunge auton sisätiloihin.

Ariyassa, esimerkiksi Hyundain Ioniq 5:n tapaan, tätä on hyödynnetty myös etujalkatilassa. Täältä on syytä pitää kassit ja pikkutavarat poissa, jotta ne eivät päädy kuljettajan polkimien väliin.

Vaikka ratkaisu ehkä osin syö säilytystilaa, tarjoaa sähköisesti napilla pituussuunnassa siirreltävä keskikonsoli lisää mahdollisuuksia.

Etuistuimen reisituki jää monen muun japanilaisauton tapaan hieman lyhyeksi pitkäkoipisille eikä istuinosan kallistusta saa lisättyä. Lisäksi istuin on alimmassa asennossa sopivalla korkeudella jo 178 senttimetrisellä kuljettajalla, joka tarkoittanee kompromissia pitkälle kuljettajalle.

Takana tasainen lattiapinta ilahduttaa ja auttaa myös keskipaikalla istuvaa, mutta samalla huomaa kuinka korkealla se sijaitsee. Istuma-asento on ryhdikäs, mutta reisitukea ei juuri jää.

Sen sijaan jalkapöydät mahtuvat etuistuimen alle ja leveyttä on kohtalaisesti. Edellä mainitun mittaisella aikuisella mahtuu vielä nyrkin verran pään ja katon väliin.

Suurelta näyttävässä autossa 415 litran tavaratila on suorastaan pieni pettymys – eikä edestä löydy minkäänlaista lisäkonttia. Suurin osa kilpailijoista tarjoaa enemmän ja Tesla Model Y sitten järkyttävästi enemmän.

Kantaten kaarteisiin

Olen ajanut jo aiemmin etuvetoista Ariyaa ja kuivallakin säällä havaitsee E-4orce-järjestelmän toiminnan.

Nissanin sähköinen nelivetojärjestelmä pyrkii ohjaamaan voimaa pitkittäissuuntaisten liikkeiden hallitsemiseksi äärimmäisen nopeilla ja pienillä muutoksilla. Lisäksi auton kääntymistä avitetaan voimaa oikeaan paikkaan, vaikka yksittäiselle pyörälle, ohjaamalla.

Nelivetoinen Ariya kääntyy hanakasti mutkiin. Pääosin se on hieno ajaa eikä mukavuuskaan ole pilalla.

Alusta on toki jäykähkö ja keskikokoisissa epätasaisuuksissa esiintyy lievää nypytystä. Jälkimmäinen esiintyy erityisesti pituussuuntaisena jäykkyytenä, jonka pitäisi oikeastaan olla e-4orcen ominaisaluetta, mutta ehkä se on viritetty vielä enemmän ajettavuus kuin mukavuus mielessä.

Nämä ovat kuitenkin sähköautomaailmassa hyvin pieniä moitteita, moni kilpailija jää kauas taa.

Melutasokin jää alhaiseksi kevään karhentamista teistä ja kesärenkaista huolimatta.

Lataaminen esilämmityksellä

Nissan Ariyan eräs suuri ominaisuus on tietenkin akun esilämmittäminen mahdollisimman tehokasta pikalataamista kylmissäkin oloissa sallimaan – kuljettaja voi itse kytkeä toiminnon päälle valikosta.

On tosin myönnettävä, että valinta löytyy asetusvalikon perältä viimeisenä sähköautovalikon alla. Käännös kuuluu ”akkulämmitin”.

Ajoakun esilämmitys on toteutettu 5 kilowatin PTC-vastuksilla. Sitä suositellaan käytettäväksi noin puoli tuntia ennen laturille saapumista, kun ulkolämpötila on alle +10 celsiusastetta.

Auton mittaristosta muuten näkee, kuinka kauan akun lataaminen takaisin eri varauksiin kestäisi ja tähän voi itse valita laturin tehon. Mielestäni kyseessä on kätevä ominaisuus erityisesti ensimmäisen sähköauton omistavalle.

Käytännön kokeilua kylmänä

Mainittakoon tässä välissä, että tässä isompiakkuisessa Ariyassa niin sanottu hidaslataus (AC) sujuu 22 kilowatin laturilla. Se on hieno ominaisuus, josta voi olla hyötyä suurten kaupunkien ulkopuolella seikkailevalle.

Lähdemme liikkeelle +3 celsiusasteen lämpötilassa. Vain muutaman ajokilometrin jälkeen, ja kokonaan ilman akun esilämmitystä, pysähdymme 4 prosentin varaustasolla pikalaturille.

Latausteho nousee välittömästi noin 90 kilowatin tienoille, jossa 100 kilowatin laturi myöntää rajoittavansa lataamista. Suoritus on niin kova, että laturin rajoite pääsi yllättämään autotoimittajan. Latausväli 4–20 prosenttia sujuukin tällä nopeudella.

Ei kuitenkaan hätää, sillä suunnitelmana oli joka tapauksessa testata auton kykyjä esilämmitystä hyödyntäen.

Esilämmitys esiin

Hieman puolesta tunnista vajaaksi jääneen esilämmityksen jälkeen lataus alkaa 18 prosentin varauksesta ja latausteho nousee 100 kilowattiin. Nyt olemme 200 kilowatin laturilla, joten pömpeli ei koidu korkeintaan 130 kilowatin teholla lataavan Ariyan rajoitteeksi.

Esilämmitys jäi hieman lyhyeksi eikä huipputeho nouse juurikaan 100 kilowatin toiselle puolen. Saavutamme 20 minuutissa 63 prosentin varauksen ja latausteho pysyttelee koko matkan suunnilleen samalla satasen tasolla.

Noin 65 prosentin varauksen kohdalla latausteho laskee 90 kilowattiin ja 70 prosentin kohdalla vielä 5 kilowattia lisää.

Puolessa tunnissa on ladattu väli 18–75 prosenttia. Tasan 60 prosenttia akusta (väli 18–78 prosenttia) latautuu 33 minuutissa.

Vielä 80 prosentin varauksen kohdalla latausteho on 75 kilowattia eikä se romahda tämänkään jälkeen, sillä 85 prosentinkin kohdalla auto ottaa vastaan noin 70 kilowattia tehoa.

Tästä eteenpäin teho lähtee laskemaan reilummin, kuten voisi olettaa. Väli 18–85 prosenttia kestää 37 minuuttia ja tämän aikana energiaa ehdittiin ladata 59 kilowattitunnin verran.

Huipputeho jättää toivomisen varaa, mutta latauskäyrän muoto on upea.

Käytännön toimintamatkakin liikkui ajossamme 400 kilometrin yläpuolella, joten tässäkään suhteessa emme valita.

Sähköautoilun historia, nykypäivä ja tulevaisuus

Vuonna 1947 esitelty Nissan Tama edustaa sähköautoilun historiaa, ja Ariyan muodot esittelevät uuden aikakauden. Jälkimmäisen ominaisuudet kelpaavat nykypäivään.

Keskinkertainen huippulatausteho saattaa säikytellä ostajia aivan turhaan, sillä se ei arjessa juuri näy ja keskilataustehokin on kohtalainen kaikissa olosuhteissa. Sen sijaan monia kilpailijoita pienemmän tavaratilan laita saattaa olla toinen.

On kuitenkin muistettava, että ajettavuudeltaan Ariya edustaa luokkansa ehdotonta kärkeä. Lisäksi Evolve-varustetaso on komean kattava tuulilasinäyttöineen, lasikattoineen, parempine äänentoistojärjestelmineen ja sekä ilmastoituine etuistuimineen että lämmitettävine takaistuimineen.

Nissan Ariya 87 kWh e-4ORCE Evolve

Hinta: 68 800 € (koeajoauto 69 800 €)

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kaksi kestomagnetoitu sähkömoottoria

Teho: 160 kW / 214 hv edessä ja 160 kW / 214 hv takana

Hetkellinen yhteisteho: 225 kW / 302 hv

Vääntömomentti: 600 Nm

Kulutus (WLTP): 20,4 kWh / 100 km

Toimintamatka sähköllä (WLTP-yhdistetty): 498
Voimansiirto: neliveto

Akku:

Akkutyyppi: litiumioni

Kapasiteetti: 90,0 kWh (josta käytettävissä 87,0 kWh)

Latauspistoke: CCS / Type 2

Latausnopeus 0–100 % AC, 22 kW (max): noin 4 tuntia

Latausnopeus 20–80 % DC: 40 minuuttia

Latausteho DC (max): 130 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 5,1 s

Huippunopeus: 200 km/h

Mitat:

Pituus: 4595 mm

Leveys: 1850 mm

Korkeus: 1660 mm

Akseliväli: 2775 mm

Tavaratila: 415 litraa

Omamassa: 2293 kg
Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1500 kg

Nissan Ariya uudet autot
Nissan Ariya vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin