Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Kia Rio 1,0 T-GDI 120hv DCT GT-Line (vm. 2019) – riittäisikö pienempi?

Kia Rio GT-Line yllyttää leikittelemään ajatuksella, voisiko auton vaihtaa pienempään ja edullisempaan, mutta paremmin varusteltuun.
Koeajossa Kia Rio 1,0 T-GDI 120hv DCT GT-Line (vm. 2019) – riittäisikö pienempi?

Nippa nappa nelimetrinen Kia Rio kätkee sisälleen kookkaammat tilat kuin uskoisi. Korkea kori ja reilun 2,5 metrin akseliväli tarjoavat avaruutta lähes yhtä hyvin kuin muutaman sukupolven takaiset Golf-kokoluokan automallit. 

Kia Rion kaltaiset B-segmentin autot ovat kehittyneet niin tekniikkaansa kuin tilojensa puolesta viime vuosina melkoisesti, mutta ulkoisesti niistä monet ovat edelleen hieman koirankoppiin viittaavia laatikoita. Etenkään urheilullisia piirteitä pienistä perheautoista on ollut turha lähteä etsimään. Kia Rio GT-Line on tässä kohtaa piristävä poikkeus, ja ulkonäkömuutokset antavat Riolle lähestulkoon urheiluautomaisia muskeleita.

GT-Line -mallimerkinnällä viitataan luonnollisesti vain varustetasoon ja ulkonäöllisiin yksityiskohtiin. Auto potkiikin eteenpäin samalla yksilitraisella turboahdetulla bensamoottorilla, joka on tarjolla myös Rion muihin varusteversioihin. Kia Rio GT-Linen 120 hevosvoimainen moottori on etenkin kylmäkäynnistysten yhteydessä melkoisen äänekäs, mutta meno on täysin riittävän rivakkaa suomalaisille teille.

Rioon on valittavissa 120 heppaisen 1,0 T-GDI -moottorin yhteydessä joko kuusivaihteinen manuaalivaihteisto tai seitsemänvaihteinen kaksoiskytkinautomaatti. Kuten Rion konsernisisaren, Hyundai i20:n, kohdalla tuli jo aiemmin todettua, automaattivaihteistoa kannattaa harkita jo polttoainesäästön näkökulmasta. Seitsemän nopeasti vaihtuvaa vaihdetta pienessä litran turbomoottorissa pitävät kierrokset optimaalisina kulutuksen kannalta. Käsipelillä keppiä ei jaksaisi vatkata yhtä rivakasti.

Edullinenkin voi olla hyvä

Rion yksi tärkeimmistä ostoperusteista on hintaan suhteutettuna hyvä varustelu. Matkustamon muovisuuden sietää, kun auton saa omakseen alimmillaan 15 438 eurolla tai 129 euron kuukausierällä. Koeajamamme Kia Rio GT-Line maksaa 24 208 euroa, mikä tuntuu hinnat alkaen -malliin verrattuna aavistuksen tyyriiltä, mutta urheilullisen ulkonäön lisäksi autoonsa saa tällöin automaattivaihteiston, paremman moottorin sekä oikeastaan kaikki saatavilla olevat varusteet. Kian tyyliin myös Rion perusvarustetasot kulkevat seuraavan polun: LX, EX ja TX. Tässä yhtälössä GT-Line sijoittuu TX:n yläpuolelle, sillä kaikki auton toiminnalliset ominaisuudet vastaavat TX:ää, mutta ulkonäköön tulee GT-Linen myötä muutoksia. Myös osanahkaverhoilu kuuluu GT-Line -varusteluun. Pieni kosmeettinen virhe on vaalea kattoverhoilu, joka tekee muuten tyylikkään tummasta sisustuksesta halvan näköisen. Tumma toimisi GT-Line Riossa paremmin.

Makuasiat ovat aina makuasioita, mutta Kia on tehnyt muotoilullisesti erittäin hyvää työtä etenkin GT-Line -malliston kanssa. Sen kiistatonta kuninkaan kruunua pitää yllään Kia Stinger, mutta GT-Line -versio on valittavissa läpi malliston aina pienintä Picantoa myöten. Suomalaisiin nopeusrajoituksiin tottuneena edes se ei häiritse, ettei moottorin suorituskyky vastaa urheilullista ulkonäköä. Ainahan sitä mieluummin ajaa hyvännäköisellä autolla, vaikka menopuoli ei pientä taskurakettia vastaisikaan.

Iskutilavuudeltaan pientä moottoria voisi ajoittain luulla pykälää puhdikkaammaksi, sillä suurin vääntömomentti 172 newtonmetriä on käytettävissä laajalla 1500-4000 minuuttikierroksen alueella.

Ajettavuudelta Kia Rio on perushyvä auto ilman sen suurempia puutteita tai kehuja. Ajoergonomian kannalta liukukannellinen keskikyynärnoja tuo yllättävän suuren lisän, sitä kannattaa vakavasti harkita mikäli Rioon päätyy.

Tavaratilasta voi muovata suuremman

Rio GT-Lineen kuuluu vakiona tehdasasenteinen navigointi seitsemän vuoden ilmaisilla karttapäivityksillä. Sitä voi täydentää Apple CarPlay -järjestelmällä, joka kuuluu vakiovarusteisiin edullisinta LX-varustelua lukuun ottamatta. Tutkat edessä ja takana helpottavat jo ennestään ketterän auton parkkeerausta, peruutuskameran avulla on helppo varmistaa, ettei takana ole lapsia tiellä.

Kuten muissakin B-segmentin kokoisissa autoissa kuljettajalle ja etumatkustajalle tilaa on tarjolla reilusti, tavaratilan ja takamatkustajien tilojen riittävyys täytyy tarkemmin harkita omien tarpeiden perusteella. Rion tavaratilassa on korkeussuunnassa säädettävä välipohja, jolla tilan kokoa ja käytettävyyttä pystyy muuttamaan. Kurkistus alimman pohjan alle paljastaa, että autossa on varattu tila täysikokoiselle vararenkaalle, joten maksimaalista tilantarvetta varten omatoiminen autoilija voi harkita kyseisen tilan verhoilua, jolloin käytettävissä on syvä ja tilava takaboksi.

Takapenkeille mahtuu korkeuden puolesta pitkäkin aikuinen, mutta polvitilan riittävyys tulee ensimmäisenä vastaan. Kahta kovin pitkää matkustajaa ei mahdu istumaan peräkkäin.

 

Kia Rio GT-Line on kaikkinensa mainio osoitus siitä, että pienemmän kokoluokan edullisempi autokin voi riittää. Ominaisuuksia autosta löytyy riittävästi ja ajettavuus on perushyvällä tasolla. Vertailuun voi ottaa vaikkapa karvalakkivarustellun C-segmentin auton ja parhaan varustetason Rion, hinta niissä on suunnilleen sama.

 

Kia Rio 1,0 T-GDI ISG 120hv GT-Line DCT – tekniset tiedot

Kokonaishinta: 24 208 euroa

Moottori: 3-sylinterinen bensiiniturbomoottori (998 cm3)

Suurin teho: 88 kW (120 hv) / 6000 rpm

Suurin vääntö: 172 Nm / 1500-4000 rpm

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 10,5 s.

Huippunopeus: 190 km/h

Yhdistetyt CO2-päästöt: 146 g/km

Yhdistetty polttoaineenkulutus: 6,4 l/100 km

Tavaratila: 325 / 1103 litraa

Vetopainot: 450 / 1110 kg

Takuu: 7 vuotta / 150 000 kilometriä

Mitat: pituus 4065 mm / leveys 1725 mm / korkeus 1450 mm / akseliväli 2580 mm

 

AUTOTALLI.COM

Katso Kia-malliston uudet autot

Katso Kia Rio-mallisarjan uudet autot

Katso Kia Rio 1,0 T-GDI ISG 120hv GT-Line EcoDynamics, RAHOITUSTARJOUS!* 192€/KK *** 6 KK KOROTONTA JA KULUTONTA M mallin uudet autot

Katso myytävät Kia vaihtoautot

Katso myytävät Kia Rio vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin