Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Uudella autolla hiihtolomalle? – valitse Suomen talveen sopiva ja pakkaa tavarat oikein

Hiihtolomasesonki on seuraavien kolmen viikon aikana (vko 8-10) kuumimmillaan, kun koululaiset pääsevät alueittain viikoksi vapaille. Monet perheet pakkaavat auton täyteen tavaraa ja lähtevät pohjoisen suuriin hiihtokeskuksiin laskettelemaan.
Uudella autolla hiihtolomalle? – valitse Suomen talveen sopiva ja pakkaa tavarat oikein

Paras tapa suksien ja muiden talviurheiluvälineiden kuljetukseen henkilöautolla on juuri tätä tarkoitusta varten suunniteltu kuljetuslaatikko, eli tutummalta nimeltään suksiboksi. Kutsumanimestään huolimatta kyseinen laatikko sopii myös muiden varusteiden ja tavaroiden kuljettamiseen painorajoitusten puitteissa.

Tarjolla monenlaisia bokseja  Tarjolla on laaja valikoima suksibokseja; pituudeltaan 170 Ð 240 cm, leveydeltään alle puolimetrisistä lähes metrisiin ja tilavuudeltaan alle 300 litrasta yli 600-litraisiin. Lisäksi myynnissä on lyhyitä ns. camping-bokseja, joiden pituus on noin 140 cm, ja jotka siten eivät sovellu kuin lasten suksien kuljettamiseen.

Boksien materiaaleissa, varusteissa ja muissa ominaisuuksissa on myös laaja kirjo. Yleisimmät boksien värit ovat musta, harmaan eri sävyt ja valkoinen. Koska autojen ulkopinnoissa, kuten puskureissa, sivulistoissa ja vähintään renkaissa esiintyvät samat värit, soveltuvat nämä värit yleensä hyvin useimpiin autoihin. Joissakin tapauksissa on mahdollista saada suksiboksi täsmälleen auton maalipinnan värisenä. Tämä tietää kuitenkin lisäkustannuksia ja rajoittaa boksin käyttöä muissa autoissa.



Hyvä suksiboksi avautuu molemmilta sivuilta ja sen kansi avautuu kevenninjousien avulla. Boksin tulee olla myös lukittava. Parhaissa bokseissa on yhdellä avaimella toimiva keskuslukitus, jonka avaimen voi poistaa lukosta vasta kun kaikki boksin lukot ovat sulkeutuneet. Myös itsekiristyvä tavaroiden kiinnitysverkko boksin sisällä kuuluu parhaiden boksien varusteisiin. Lisävarusteena on joihinkin bokseihin saatavana myös automaattisesti toimiva sisävalo. Se onkin todella hyvä lisävaruste pimeällä boksia pakatessa tai purkaessa.

Nykyisin monissa autoissa on takapenkin selkänojassa kätevä suksiluukku, jota käyttämällä selkänojia ei tarvitse kaataa. Joidenkin suksiluukkujen yhteydessä on myös suksipussi, johon sukset työnnetään takaluukusta käsin. Pussin avulla sukset pysyvät paikallaan, eivätkä kolaritilanteessa pääse lentämään holtittomasti matkustamossa.

Turvallisuus

Liian usein tavarat kuormataan autoon huolettomasti eikä esimerkiksi auton sisätiloissa kuljetettavia suksia tai muita tavaroita kiinnitetä mitenkään. Vaarattomankin tuntuiset tavarat aiheuttavat hengenvaaran äkkipysähdyksessä.

Autoliiton testissä autoon kuormattiin kahden matkustajan lisäksi kaksi 25 kilon painoista matkalaukkua, neljä suksiparia, kahdet laskettelumonot ja kaksi laskettelukypärää eli melko maltillinen määrä tavaraa. Yhteensä kuorma painoi 84 kiloa. Jotta sukset mahtuivat auton sisätiloihin, takapenkin selkänoja piti osittain kaataa. Sukset, kypärät ja matkatavarat laitettiin tavaratilaan, mutta niitä ei sidottu kiinni tavaratilan kuormansidontalenkkeihin.



Kolaritestissä auto törmäsi esteeseen 50 km/h nopeudella. Vaikka vauhti ei ollut kova, esineet muuttuivat kolaritilanteessa hengenvaarallisiksi ohjuksiksi. Sukset ja muut tavarat osuivat hetkessä etuistuinten selkänojiin aiheuttaen voimakkaan kuormituksen matkustajien selkärangalle. Kypärät ja monot lentelivät hallitsemattomasti ympäri autoa ja lopuksi yksi mono osui kuljettajaa päähän. Jos tilanne olisi oikea, kuljettaja ja etumatkustaja olisivat saaneet todennäköisesti vakavia, jopa kuolettavia vammoja.

Vuoden talviauto 2014

Jos mielessä on uuden auton hankinta ennen hiihtolomareissulle suuntaamista, niin on hyvä tutustua Tekniikan Maailman tekemään Vuoden talviauto vertailun tuloksiin. Tämänvuotisen Talvivertailun voitto irtosi tasaisen hyvällä suorituksella. Testi osoitti, että dieselmoottorinen takavetoautokin voi olla hyvä talviauto, sillä ainoana viiden lumikiteen arvoiseen tulokseen ylsi BMW 318d GT A.

Talvivertailuun kutsutaan eri merkeiltä menneen vuoden merkittävimmät autouutuudet koko- ja hintaluokasta riippumatta. Tällä kertaa kriteerit täytti 15 automallia. Malliversioiksi valittiin myydyimmät kaksivetoiset versiot. Näin saatiin kokoon ryhmä, jossa oli 13 etuvetoista, kaksi takavetoista, neljä dieselkäyttöistä ja 11 bensiinikäyttöistä autoa, joista yksi oli hybridi. Automaattivaihteisto oli viidessä autossa. Vertailuautojen hintahaarukka ulottui runsaasta 17 000:sta lähes 60 000 euroon.

Vuoden Talviauto 2014 on BMW 318d GT Business A. Tämä uuden 3-sarjan viisiovinen versio sai eri arvostelukohdista pelkkiä kahdeksikon ja yhdeksikön arvosanoja, muttei noussut millään osa-alueella yksin ykköseksi. Painotettu keskiarvo 8,8 oikeutti kuitenkin joukon ainoana viiteen lumikiteeseen. Toiseksi tuli yleisarvosanalla 8,6 Škoda Octavia 1,4 TSI Elegance . Pronssia otti yleisarvosanalla 8,5 Mazda3 Sedan Skyactiv-G 2,0 Premium Plus.



Talvivertailuun 2014 osallistuneet autot:

BMW 318d GT A
Citroën C4 Picasso e-HDi 115
Dacia Logan MCV TCe 90
Honda CR-V 1,6 i-DTEC
Kia Carens 1,6 Lexus IS 300h
Mazda3 Sedan 2,0 Skyactiv-G
Mercedes-Benz CLA 200 BE A
Nissan Note 1,5 dCi
Opel Adam 1,4
Peugeot 308 THP 125
Renault Captur TCe 120 EDC
Škoda Octavia 1,4 TSI
Suzuki SX4 S-Cross 1,6 VVT CVT
Toyota Corolla 1,6 Valvematic

Edellisten vuosien TM Talviautot:

2013: Volvo V40 D2
2012: Mercedes-Benz B 180 BE
2011: Volvo S60 D3
2010: Jaettu voitto:
Mazda3 1,6
Skoda Yeti 1,2 TSI
Toyota Prius
2009: Škoda Superb 1,8 TSI
2008: Volvo V70 2,0D
2007: Cadillac BLS 2,0T A
2006: Hyundai Sonata 2,4 GLS
2005: Volkswagen Golf 1,6 FSI


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin