Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Yksityisleasing on vaivaton, mutta onko se myös edullinen?

Yksityisleasingin etuja ovat muun muassa autoilun kulujen helppo ennakointi ja riskittömyys.
Yksityisleasing on vaivaton, mutta onko se myös edullinen?

Paljon ajavalle ja käteismaksulla ostavalle auton omistaminen on edelleen todennäköisesti järkevin ja taloudellisin vaihtoehto, mutta keskimääräisillä tai sitä alemmilla ajokilometreillä vaivattomin ja jopa edullisin autoilun muoto saattaa löytyä yksityisleasingistä.

Liikkuminen palveluna on tänä päivänä paitsi trendikäs, myös varsin löyhästi määritelty käsite. Käytännössä sillä tarkoitetaan paikasta toiseen liikkumista ilman liikkumisvälineen omistamista. Se voi olla eri liikkumismuotoja, kuten julkista liikennettä ja takseja yhdistävän Whim-mobiilisovelluksen kaltainen palvelu, tai vaihtoehtoisesti omasta pihasta vuorokauden ympäri saatavilla oleva leasing-, eli pitkäaikainen vuokra-auto.

Viime aikoina paljon esillä ollut yhteiskäyttöautoilu on myös liikkumista palveluna. Siinä auton käyttöönotto tapahtuu puhelinsovelluksen kautta, ja tyypilliset vuokra-ajat ovat minuuteista muutamiin tunteihin. Oman lisänsä palvelutarjontaan tuo myös autojen vertaisvuokraus, jossa yksityishenkilöt vuokraavat omaa autoaan vaikkapa kotiseutunsa muille asukkaille.

Vaihtoehtoja ja tietoa on paljon tarjolla, joten autoilun markkinapaikka Autotalli.com on alkanut tarjota tietoa uusista liikkumisen palveluista sekä mahdollisuuden kilpailuttaa yksityisleasing-palvelut helposti ja nopeasti.

Leasingiä tarjolla niin yksityisille kuin yrityksille

Pitkäaikaista vuokrausta, eli leasingiä, on pitkään pidetty työsuhde- ja yritysautoilijoiden herkkuna. Viime vuosina kuluttajille tarjottavat yksityisleasing-vaihtoehdot ovat yleistyneet kuitenkin nopeasti ja palvelutarjonnan laajentuessa myös hinnat ovat laskeneet tasolle, jossa ne aidosti kilpailevat vaihtoehtona auton omistamiselle. Autotalli.comissa leasingin voivat kilpailuttaa niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin.

Vertailuun eri leasing-vaihtoehtojen välillä kannattaa kiinnittää huomiota, sillä eri palveluiden välillä on suuriakin eroja sen suhteen, mitä kaikkea paketteihin sisältyy. Auton kiinteä kuukausihinta saattaa pitää sisällään esimerkiksi vain auton käyttömaksun, kun toiseen saattaa puolestaan kuulua sen lisäksi vakuutus, huollot, renkaiden kausivaihdot ja säilytys sekä jopa autopesut.

Koska paikasta toiseen liikkuminen vie ihmisten tuloista heti asumisen jälkeen suurimman siivun, kustannuksiin kannattaa paneutua huolella. Autoihin ja liikkumiseen liittyy paljon myös tunneseikkoja, joten oman auton kustannuksia ei välttämättä halua taulukoida kovin tarkasti ylös. Autoilun kustannukset koostuvat myös niin monista asioista, että kaikkien kulujen kirjaaminen on työlästä.

Autotalli.comista löytyy tällä hetkellä kaikkiaan 22 leasing-toimijan tiedot, jotka tarjoavat yli vuoden sopimuksia. Lisäksi alle vuoden mittaisista lyhyistä leasing-vaihtoehdoista löytyy tietoa kaikkiaan yhdestätoista palveluntarjoajasta.

Helppokäyttöisessä leasing-kilpailutuksessa on mukana kaksitoista autoalan yritystä, joille asiakkaan toiveet lähetetään riippuen halutun auton ja palvelun kriteereistä. Tärkeimmät yksittäiset kriteerit leasingautoa valitessa ovat sopimusajan pituus sekä ajokilometrien määrä.

Esimerkkinä suomalaisten suosikkiauto

Aiemmin tekemässämme autoilun kulujen vertailussa kuvasimme Skoda Octavia 1.4 TSI DSG -automallin kustannuksia omistusauton ja kahden yksityisleasing-vaihtoehdon osalta. Vertailun pohjalta voi todeta, että omistusauton  kustannukset neljän vuoden ajalta ovat kuukausitasolla yksityisleasing-vaihtoehtoa  huomattavasti korkeammat. Neljän vuoden kauden jälkeen omistusauton valinneella tosin on noin 17 000 euron arvoinen auto kokonaan maksettuna. Jos tämä auto myytäisiin, kokonaiskustannukset verrattuna edullisempaan yksityisleasing-vaihtoehtoon olisivat noin kaksi tuhatta euroa pienemmät.

Tässä kohtaa monelle autoilijalle saattaa kuitenkin tulla mieleen kysymys siitä, onko kahden tuhannen euron säästö neljän vuoden aikana riittävä syy valita omistusauto riskittömän yksityisleasingvaihtoehdon sijaan. Mitä jos autoa ei saakaan myytyä eteenpäin oletettuun hintaan? Yksityisleasingissä riski auton arvon alenemisesta on palveluntarjoajan vastuulla.

Millaisiin käyttötarkoituksiin uudet liikkumispalvelut soveltuvat?

Koska uudenlaisia liikkumispalveluja on tarjolla laaja valikoima, kokosimme esimerkkejä siitä, kenelle ja millaisiin käyttötarpeisiin erilaiset palvelut tyypillisesti soveltuvat.

Yhteiskäyttöautot

Yhteiskäyttöautot ovat minuutti- tai tuntiveloitteisia vuokra-autoja, joita löytyy esimerkiksi Helsingin kantakaupungista kadunvarsipaikoilta sekä joukkoliikenneasemien ja kauppakeskusten yhteyksistä. Suurimpia palveluntarjoajia ovat esimerkiksi DriveNow ja GoNow.

Yhteiskäyttöauto otetaan käyttöön puhelinsovelluksen avulla ja laskutus tapahtuu luottokortin kautta. Palvelut soveltuvat parhaiten lyhyisiin yhdensuuntaisiin matkoihin sekä lyhyisiin päivämatkoihin. Yhteiskäyttöautojen etuna on se, että niiden hintaan sisältyy polttoaineesta ja pysäköinnistä alkaen kaikki mahdollinen. Erityisesti kaupunkialueella asuvalle yhteiskäyttöauto on varteenotettava vaihtoehto omistusautolle, mikäli pääasiallinen käyttö tapahtuu pääkaupunkiseudun alueella.

Yksityisleasing

Yksityisleasing on palvelumuotoisen liikkumisen muodoista lähinnä omistusautoilua. Leasingissä autosta maksetaan kiinteää kuukausierää, joka voi pitää sisällään auton käyttöoikeuden lisäksi vakuutuksen, huollot, renkaanvaihdot ja jopa autopesut.

Yksityisleasing on hyvä vaihtoehto vaivattomuutta ja riskittömyyttä arvostavalle autoilijalle. Monesti leasingiin sisältyvä kattava vakuutus voi myös olla omistusauton vakuutusta edullisempi, etenkin jos kuljettajalla ei ole korkeaa bonuskertymää hyödynnettävissä. Erityisen edullisia yksityisleasing-vaihtoehtoja löytyy Volkswagen Polo -kokoluokan autoista.

MaaS-palvelut

Kokonaisvaltaiset liikkuminen palveluna (Mobility as a Service) -ratkaisut ovat vielä harvinaisempia, mutta suomalainen Whim on käytössä jo pääkaupunkiseudulla. Siinä voi valita kiinteää kuukausimaksua vastaan eri laajuisia palvelupaketteja, jotka pitävät sisällään esimerkiksi rajattoman käyttöoikeuden julkisiin liikennevälineisiin, kiinteähintaiset taksit sekä vuokra-autot.

Autotalli.com
Yksityisleasing
Yhteiskäyttöautot
Yritysleasing

Lue myös:
Oma vai leasing - autoilun kulut vertailussa
Autoilua kuukausimaksulla - huolettomuus miellyttää
Auto kiinteällä kuukausihinnalla - mikä osuu omaan budjettiin?


Teksti: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin