Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Autonrenkaat - vinkit renkaanvaihtoon, rengasmerkinnät, rengasturvallisuus ja renkaiden säilytys

Autonrenkaat - vinkit renkaanvaihtoon, rengasmerkinnät, rengasturvallisuus ja renkaiden säilytys

Renkaat ovat auton ainoa yhteys tienpintaan, joten renkaiden huolellinen kunnossapito on yksi autoilun tärkeimmistä turvallisuustekijöistä. Suomessa autonrenkaita koskevat tarkat säädökset niin käyttöajankohtien kuin erilaisten ominaisuuksien suhteen. 

Kesärenkaiden urasyvyyksien tulee olla vähintään 1,6 millimetriä ja talvirenkaiden 3,0 millimetriä. Lain määrittelemät vähimmäisvaatimukset eivät kuitenkaan käytännössä riitä vaikeissa ajo-olosuhteissa, ja hyvänä nyrkkisääntönä autonrenkaiden urasyvyydestä voi pitää 5,0 millimetriä. 

Suomessa kesä- ja talvirenkaita koskee erityiset käyttöajankohdat, jotka perustuvat sekä lain vaatimuksiin että suosituksiin. Talvirenkaita tulee käyttää aina joulu-, tammi- ja helmikuussa, mutta käytännössä talvirenkaiden käyttöaika on tyypillisesti marraskuusta maaliskuun loppuun. Nastattomia talvirankaita, eli kitkarenkaita, saa käyttää lain mukaan ympäri vuoden, mutta se ei ole suositeltavaa. 

Rengasmerkinnät kannattaa opetella

Mikäli renkaita malttaa tarkastella läheltä, niiden kyljistä löytyy runsaasti rengasmerkintöjä, jotka antavat tärkeää tietoa renkaista ja niiden käytöstä. Tyypillisimmät rengasmerkinnät löydät kokoamastamme listasta.

Renkaan ikä kannattaa tarkistaa renkaanvaihdon yhteydessä, sillä autonrenkaiden kumiseos menettää vuosien ja ajettujen kilometrien myötä ominaisuuksiaan. Renkaita ei tulisi käyttää yli kuutta vuotta ja renkaan kokonaisikään vaikuttaa käyttöajan lisäksi myös renkaan valmistusajankohta, joka voi olla vuosia renkaan käyttöönottoa aikaisempi. Renkaan ikä on helppo tarkistaa renkaan kyljen DOT-merkinnästä.

Renkaiden turvallisuus

Huonot renkaat aiheuttavat vaaratilanteita, vaikka auto olisi kuinka uusi ja hieno. Sen sijaan hyvillä renkailla vanhemmankin auton turvallisuutta pystyy parantamaan merkittävästi. 

Modernit ajonvakautusjärjestelmät ovat tehneet autoista merkittävästi helpommin hallittavia, mutta huonojen ja ajo-olosuhteisiin sopimattomien renkaiden kanssa pätevistäkään järjestelmistä ei ole hyötyä. Esimerkiksi kuluneet renkaat aiheuttavat vesiliirron riskin. Omilla ajotavoilla voi merkittävästi vaikuttaa renkaiden kulumiseen. Tutustu kokoamaamme tietopakettiin renkaiden turvallisuudesta.

Kaikki auton renkaista Autotalli.comissa

Olemme koostaneet tähän kattavasti tietoa auton renkaista. Halusitpa sitten lisätietoa renkaiden vaihdosta, säilytyksestä, rengastyypeistä, määräyksistä tai vaikkapa rengasmerkinnöistä.

Lue aiheesta:
Rengasmääräykset ja rengastyypit
Renkaiden huolto ja säilytys
Renkaiden turvallisuus ja rengastestivoittajat
Renkaanvaihto
Rengasmerkinnät
Tarkista nämä asiat ennen renkaanvaihtoa


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin